Bølgebrydende opfindelse

Thor  Bramsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 44.

Bølgebrydende opfindelse

En nordvestjysk kitesurfer har opfundet og patenteret en roterende fodstrop-plade til surfbrætter, som tegner til at blive en succes. Center for Produktudvikling hjalp den surfende opfinder med prototyper på få dage.

Det ser ubesværet ud, når kitesurferne rider på bølgetoppene. Men rideturene kan faktisk godt være ret hårde for ben og knæ – bl.a. fordi man typisk står med fødderne spændt fast i fodstropper, så kroppens bevægelighed er hæmmet, og man risikerer at vride knæ og ankler. En af dem, der i årevis har været irriteret over netop det, er den erfarne kitesurfer, Henning Küntzel, der ligesom mange andre af landets erfarne surfere, slår sine folder i surfparadiset Klitmøller ved den jyske vestkyst - også kendt som ”det kolde Hawaii”. Henning Küntzel har nu opfundet og patenteret en roterende fodstrop-plade til surfbrætter. Pladen kan - som navnet antyder - dreje efter kroppens bevægelser. Dermed får surferen friere bevægelighed, og man kan fokusere på bølgerne, teknikken og nydelsen ved farten og spændingen, i stedet for at tænke over fødderne og knæenes fastlåsthed og begrænsning. Ifølge Henning Küntzel bliver man en teknisk bedre kitesurfer med den roterende fodstropplade, og man får færre skader.

Lavede model i garagen
- Forskellen mellem mig og andre, er nok at jeg ikke nøjes med at blive irriteret over tingene. Jeg gør noget ved det. Til daglig arbejder jeg som udviklingsingeniør hos høreapparatsproducenten Oticon. Så produktudvikling er en del af min hverdag og måde at tænke på, forklarer Henning Küntzel. Opfindelsen af den roterende fodstrop-plade tog i virkeligheden ikke mange timer for surferen. Måske fordi han var drevet af et ægte behov for at løse opgaven.  

- Jeg havde spekuleret over det længe, men det kulminerede, da jeg så i sommers fik et nyt surfbræt, hvor jeg, pga. problemerne med fodstropperne, ikke synes, at jeg kunne udnytte brættets muligheder fuldt ud. I slutningen af sommerferien gik jeg ud i min garage og lavede en model i plast – og sjovt nok var denne første primitive udgave faktisk meget lig det endelige resultat, vi nu er endt med, fortæller Henning Küntzel. Da den første model var skabt, gik det hele stærkt – han fik indberettet patent og i december blev funktionsmodeller fremstillet og afprøvet af andre surfere, der var begejstrede for perspektiverne.

Prototype over night
En mandag i januar blev Center for Produktudvikling så kontaktet af Henning Küntzel, der lynhurtig skulle bruge prototyper af fodstrop-pladen.

- Han fortalte, at fodstrop-pladerne skulle vises på en stor sports- & fritidsmesse i Orlando i Florida – kun fire dage efter. Så vi smed jo, hvad vi havde i hænderne og gik i gang, fortælles der fra Center for Produktudvikling. Allerede tirsdag var prototyperne færdige, og en af dem blev fluks sendt af sted med kurerpost til USA, så den nåede at være med på messen. Udover prototypen havde Henning Küntzel fået fremstillet en kort film, der demonstrer fodstrop-pladen i anvendelse. Filmen blev vist på messen og blev samtidig lagt på YouTube, hvor rigtig mange nu har klikket sig til at se den. Forskellige kite-forummer i hele verden diskuterer nu det nye produkt.

Den første håndlavede protoptype af fodsstropplade med indsat model klar til støbeform

Hvis den slår igennem…
Fodstrop-pladens støbeform er sat i produktion hos Kirk Plast ApS i Thisted, og den første serie skulle blive færdig om få uger.

- Jeg har etableret firmaet Sportsgear Solutions, der skal sælge fodstrop-pladerne via en webbutik. Senere håber jeg så på, at også nogle sportskæder melder sig som forhandlere. Man køber fodstrop-pladen som tilbehør – dvs. man skruer den roterende plade på brættet og den eksisterende fodstrop monteres så ovenpå pladen. Selve monteringen er let og enkel, for man kan genbruge skruer fra standardstropperne, forklarer Henning Küntzel. Han tør næsten ikke tænke på perspektiverne, hvis den roterende fodstrop-plade slår igennem på markedet.

- Man håber selvfølgelig… Der er måske 100.000 kitesurfere i verden, og hvis bare jeg kan få 10 % af dem som kunder, er det jo perfekt. Dertil kommer mulighederne i at videreudvikle produktet til almindelige surfbrætter, skateboards etc., siger Henning Küntzel. Han har fået bestillinger fra hele verden, forespørgsler fra surfere i både New Zealand og Australien og glade mails fra surfere, der f.eks. skriver: ”We often thought, that we needed a solution. You did it!”

Se film http://youtu.be/_geTfraWABw