Carsten finder det skjulte guld i reststrømmen

Carsten Scavenius Sonne-Schmidt

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 10.

Carsten Scavenius

Carsten finder det skjulte guld i reststrømmen

Sidder du på en proteinkilde, der er guld værd? Det kan der være god grund til at undersøge nærmere, ikke mindst for en virksomhed, der producerer fødevarer.

Mange virksomheder begynder at få øjnene op for de skjulte ressourcer i deres reststrømme. Det mærker vi også på Teknologisk Institut, hvorfor vi har forstærket vores proteinhold med Carsten Scavenius Sonne-Schmidt.

Carsten har en ph.d. i biokemi fra Aarhus Universitet, hvor han har forsket i proteiner og blandt andet opnået en dybdegående viden om karakterisering af proteiner.

Et af hans fokusområder er at hjælpe virksomheder med at skabe merværdi i deres reststrømme.

Fra 10 kroner til 500 kroner pr. kilo

Traditionelt set har reststrømme fra fødevareproduktion været betragtet som affald, som virksomheden endda har betalt penge for at komme af med. Den situation har ændret sig, i takt med at vi skal blive bedre til at udnytte vores ressourcer – hvilket både kan være en fordel for klima, miljø og indtjening. Skjulte værdier i en reststrøm kan findes ved at kortlægge indholdet og teste det for højværdifunktioner.

Ved at kortlægge indholdet af reststrømmen kan det bane vejen for at øge værdien af et eksisterende produkt eller udvikle et helt nyt.

”Man kan sagtens forestille sig en virksomhed med en reststrøm, der måske omsættes til dyrefoder til under 10 kroner kiloet. Men hvad hvis reststrømmen rummer proteiner med egenskaber, der er for eksempel antioxiderende eller blodtrykssænkende? Så kan kiloprisen pludselig ende på over 500 kr.,” fortæller Carsten Scavenius Sonne-Schmidt.

Værdiafdækning og rådgivning

Carsten og hans hold bliver jævnligt kontaktet af virksomheder, der står med et restprodukt, som ikke rigtig udnyttes til noget – eller måske endda bliver kasseret. Der kommer hans viden om proteiner i spil.

”Proteiner er ikke bare én ting, og derfor er det vigtigt at få kortlagt, hvad det er for proteiner, reststrømmen indeholder, så virksomheden kan få åbnet potentialet i det. Her på Teknologisk Institut råder vi over avancerede laboratoriefaciliteter og analyseværktøjer, der hjælpe med at værdiafdække en reststrøm. Og vi står klar med rådgivning, så data kan blive omsat til konkret produktudvikling,” fortæller Carsten.

Viden der skaber værdi

Under den videre produktudvikling kan virksomheden også nyde godt af Teknologisk Instituts brede kompetencer inden for udvinding af højværdiprodukter, der spænder fra indledende pilotproduktioner over varedeklarationer til forbrugertests og meget andet.

”Her på Teknologisk Institut oplever jeg på en meget konkret måde, hvordan min og mine kollegers tværfaglige viden bliver omsat til noget, der skaber værdi for samarbejdspartnere og kunder. Vi sikrer, at den viden, som skabes både her og på universiteterne, kan bruges til at øge værdien af det, der skabes af virksomhederne. Det er en fornøjelse at medvirke til,” fortæller Carsten.

Kaffegrums med små guldstykker