Den perfekte robothånd?

Martin Mølbach Olsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 78.

Den perfekte robothånd?

To forskere fra University of Portsmouth og Shanghai Jiao Tong University arbejder på ved hjælp af kunstig intelligens at udvikle software, der skal lære og kopiere menneskehåndens bevægelser og dermed bringe udviklingen af den perfekte robothånd et skridt nærmere.

Forskerne håber at kunne replikere disse bevægelsesmønstre ind i en robothånd, der således vil være i stand til at bevæge sig og agere som den menneskelige hånd. Projektet vil ifølge forskerne på sigt kunne lede til fremstillingen af den perfekte håndprotese, ligesom teknologien har potentialet til at revolutionere den industrielle produktion.

Skepsis i forhold til industriel produktion
Anvendelsen af robotter har længe været et af de vigtigste midler til at bevare konkurrencekraften i den industrielle produktion blandt andet i Danmark. Gennem de seneste år er fokus på robotternes fleksibilitet og dermed evne til at udføre flere forskellige opgaver blevet intensiveret. Projekterne Handyman og Movebots, som Teknologisk Institut er en væsentlig del af, sigter således på hver deres måde på fleksible gribere til industrien.

Martin Mølbach Olsen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi hilser forskningsaktiviteterne velkommen, men advarer samtidig mod overdrevet optimisme i forhold til anvendelsesmulighederne. ”Udviklingen af fleksible gribere til brug i industrien har længe været genstand for forskning og udvikling. Det viser sig, at den menneskelige hånd er i stand til at løse nogle opgaver, men kommer til kort i andre sammenhænge, hvor en alternativ griber med eksempelvis 2 eller tre frit drejelige fingre, sugekop eller et pincetlignede værktøj er mere anvendeligt. Det naturlige udgangspunkt bør være håndteringsopgaven, der ønskes løst og dermed det pågældende emnes fysiske karakteristika.”