
Det Sociale Vækstprogram styrker forudsætningerne for vækst
Det Sociale Vækstprogram havde fokus på at få udsatte ledige i job. Men havde programmet den ønskede effekt? Det undersøgte Teknologisk Institut i en evaluering af programmets fire første runder.
Fra 2013 til 2015 drev Den Sociale Kapitalfond Det Sociale Vækstprogram. Programmet havde pionerstatus som den første af sin slags og hjalp socialøkonomiske virksomheder med at få udsatte ledige i job.
Hvert forløb varede et halvt år og havde fem-seks virksomheder på deltagerlisten. I det halve år fik virksomhederne gratis individuel hjælp til at udvikle deres forretning. Målet var at ruste virksomhederne til at skabe sociale resultater på et økonomisk bæredygtigt grundlag.
Under forløbet havde hver virksomhed ugentlige møder med en professionel forretningsudvikler. Derudover mødes virksomhederne bl.a. til camps og labs, hvor de deler erfaringer og værktøjer omkring social innovation.
Kvalitative interview som datagrundlag
Vi baserede evalueringen på kvalitative interview med ledelsen i de 22 deltagende virksomheder samt interview med 1-2 ansatte pr. virksomhed. For bedst muligt at afdække programmets betydning for virksomhederne lagde vi stor vægt på deres virkeligheder og udfordringer i interviewene.
Positiv vurdering af vækstprogrammet
Deltagerne fra de 22 virksomheder var overordnet positive over for programmet. Der var generel enighed om, at Det Socialøkonomiske Vækstprogram var et vigtigt initiativ for den socialøkonomiske branche. Programmets opbygning modtog også ros, da deltagerne var tilfredse med kombinationen af individuel rådgivning og gruppeworkshops.
Virksomhederne var samtidig enige om, at Det Socialøkonomiske Vækstprogram havde givet dem:
- Forretningsmæssige værktøjer og kompetencer, der får det sociale arbejde til at gå op med budgetter og indtjening
- Forbedret organisering, stærkere ledelseskompetencer samt styrkelse af salg og markedsføring
- Bedre forudsætninger for samarbejde med kommunerne
Et af de få minusser, deltagerne oplevede ved programmet, var, at det er for kortvarigt. Deltagerne var enige om, at et forløb på et helt år ville være mere hensigtsmæssigt. Samtidig var der interesse for sparring med forretningsudvikleren i endnu højere grad end nu.
Du kan læse eller downloade Slutrapport: Evaluering af det Sociale Vækstprogram her.
Vi er specialister i social innovation
Teknologisk Institut er en af Danmarks førende spillere inden for social innovation og ny velfærd. Vi trækker på international forskning og giver dig konkrete redskaber til at nytænke velfærd. Vi tilbyder evalueringer, workshops, strategiarbejde, analyser og udviklingsforløb. Når du vælger os, er du desuden sikret en neutral samarbejdspartner, da vi arbejder uvildigt.