Flydende valle bliver til proteindrik og tyggegummi

Anne Louise Dannesboe Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 55.

Tyggegummi med cap af valle

Flydende valle bliver til proteindrik og tyggegummi

Valle er et spildprodukt, som potentielt kan generere indkomst for mejerierne. Men det er en dyr proces at oprense vallen, som ofte er uden for de små mejeriers økonomiske rækkevidde. Teknologisk Institut har undersøgt, hvordan vallen kan indgå i proteindrikke og tyggegummi, uden at det koster mejerierne dyrt.

Enhver fitness-afficionado med respekt for sig selv kender til proteindrikke baseret på mælkeprotein fra vallepulver. Ligesom vallepulver også anvendes som kosttilskud og som tilsætningsstof i et væld af industrielle produkter. 

Valle, et biprodukt fra osteproduktion, har mange anvendelsesmuligheder. Men opkoncentrering af den flydende valle til eksempelvis mælkeprotein er en dyr og kompliceret proces, som de færreste små mejerier har råd til. Det er ærgerligt, for vallen kan åbne nye forretningsmuligheder. 

Overskydende valle sælges til foder eller Arla
Som det er i dag, sælger de små mejerier den overskydende valle til enten landmændene som grisefoder eller til Arla, som netop råder over et opkoncentreringsanlæg og derfor kan forædle vallen selv. Men det er så som så med indtjeningen for de små mejerier, da de selv afholder transportudgifterne. 

Flydende valle sparer tid og omkostninger
Derfor har Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen arbejdet på at finde alternative anvendelser for den flydende valle, så de mindre mejerier kan springe tørreprocessen over og optimere deres indtjening - qua færre procestrin og færre transportomkostninger. 

- Vores udgangspunkt har været at undersøge, om man i stedet kunne bruge den flydende valle. Især hos de mejerier, der fremstiller gule oste, er der et potentiale for bedre udnyttelse af vallen, men det skal puljes, for at det giver mening, siger projektleder og seniorkonsulent på Teknologisk Institut Maria Barmar Larsen. 

Fitnessdrikke og tyggegummi
Helt konkret har Teknologisk Institut undersøgt to anvendelsesområder: Ét hvor den flydende valle anvendes direkte til fitnessdrikke og et andet, hvor vallen bruges som indkapslingsmateriale i tyggegummi. 

Fin smag
De fitnessdrikke, der kan købes på markedet i dag, er ifølge Maria Barmar Larsen ganske dyre at producere, da de netop forudsætter brugen af tørret valle. Derfor har man arbejdet med at oprense små mængder flydende valle via membranfiltrering, som herefter er blevet sendt til Litauen, hvor konsulentvirksomheden MyDrink har tilsat forskellige smage. 

- Vores efterfølgende smagstest viste, at produkterne rent smagsmæssigt er på højde med de kommercielle drikke fremstillet på vallepulver, siger Maria Barmar Larsen, som tilføjer, at den primære udfordring er den flydende valles begrænsede holdbarhed - det stiller krav til logistikken. 

I det andet forsøg har Teknologisk Institut arbejdet på at bruge flydende valle til indkapsling af eksempelvis smagsstoffer i tyggegummi. I dag anvender man ofte maltodextrin.

- Indtil videre tegner brugen af flydende valle lovende, lyder det fra Maria Barmar Larsen, som tilføjer, at der også er lavet lignende forsøg med tørret valle.

Læs hele rapporten