Fødevaresvindel – et globalt udsyn

Lars  Krusell

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 91.

Fødevaresvindel - mynte

Fødevaresvindel – et globalt udsyn

Konferencen Food Fraud i London den 1. marts 2018 gav indsigt i branchens fremskridt i forhold til smarte metoder, big data, sporbarhed og blockchains til forebyggelse og afsløring af fødevaresvindel. Teknologisk Instituts specialist indenfor fødevaresvindel, Lars Krusell, deltog i konferencen. Læs om højdepunkterne her.

Konferencen tilbød et interessant udvalg af leverandører og udviklere af analytiske metoder, lovgivere og håndhævere samt forskere samt virksomheds- og organisationsfolk. De bød ind med deres syn på, hvor langt man globalt er nået i forebyggelse og afsløring af svindel med fødevarer. Konferencen blev ledet af den anerkendte professor og forfatter Chris Elliot, der står bag grundlaget for den britiske indsats mod fødevaresvindel efter hestekødssagen i 2013.

Analytiske metoder under udvikling
Konferencen gav et forbløffende indtryk af, hvor hurtigt metodeudviklingen går i forhold til afsløring af fødevareudvikling. Der blev f.eks. præsenteret en massespektoskopisk (MS) metode, der kan anvendes direkte ved produktionslinjen, hvor der uden prøveforberedelse kan tages et præcist fingeraftryk af stoffer og metabolitter af en vare. Den har vist sit værd på så forskellige ting som verifikation af kanel og ornelugt på slagtesvin. På eksempelvis Chris Elliots institut på Queen’s University Belfast arbejder flere grupper med MS-metoden, hvor de på forskningsniveau har kunnet skelne mellem torsk, der er fanget med trawl, og torsk fanget på line med krog! Med samme metode vil man også kunne identificere i hvilket farvand, fisken er fanget, eller om den er fanget eller opdrættet.

Forebyggelse er king
Analytiske tests kan være en både dyr og tidskrævende metode til at afsløre svindel, når den er sket. Konferencen havde derfor også fokus på forebyggende metoder. Det kan være sporbarhed i forsyningskæden samt anvendelsen af foreliggende handelsdata, told- og kvoteoplysninger og anden "big data" til at opstille massebalancer, der har potentialet til at afsløre svindel. Det er f.eks. anvendt indenfor svindel med ekstra jomfru olivenolie, oprindelsen af fisk og oprindelse og kvalitet af vin.

Petter Olsen fra norske NOFIMA driver forskningen og gav glimrende eksempler på den sikkerhed mod svindel, man kan få ud af god gennemsigtighed i forsyningskæden. Han var også inde på blockchains, der netop kan sikre lynhurtig sporbarhed i en forsyningskæde. Ifølge Petter Olsen er blockchains et fantastisk dataopbevaringssystem men med flere udfordringer. Hvis data ikke lægges præcist ind, f.eks. når en vare oparbejdes (transformeres), eller hvis deltagerne i kæden ikke er enige om åbenheden, så begrænses mulighederne for sporbarhed væsentligt. Det gælder også, selvom det går hurtigt, og det kan dokumenteres, hvem der har registreret hvad.

Det kender vi selv fra Danmark, hvor det danske forsøg på sporbarhed i fiskeforsyningskæden, netop strandede på spørgsmålet om tillid til ejerskab og fortrolighed om data.

Implementering i lovgivningen
Endelig er der de lovgivningsmæssige aspekter. På lovgivnings- og standard området er der en parallelitet til udviklingen af regler på fødevaresikkerhedsområdet for 20-30 år siden. De gik fra at være reaktive regler til at være præventive regler. På samme måde får reglerne mod fødevaresvindel i dag stadig større fokus på forebyggelse frem for afsløring, bl.a. gennem krav om sårbarhedsanalyse.

Bliv klar til audit via kursus
Inspireret af konferencen har Teknologisk Institut netop annonceret et ekstra kursus i forebyggelsen af fødevaresvindel den 23. april i Aarhus.  Virksomheder bliver nemlig allerede fra sommeren 2018 auditeret efter de senest opdaterede standarder, der kræver en målrettet dokumenteret indsats mod fødevaresvindel.

Læs mere her: Fødevaresvindel; sårbarhedsanalyse og -styring, TI