Food Safety Culture vinder indpas i danske fødevarevirksomheder

Lone Sass  Mortensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 83.

artiskokker

Food Safety Culture vinder indpas i danske fødevarevirksomheder

Food Safety Culture er på alles læber, men hvad er det for en størrelse? Teknologisk Institut giver her en kort introduktion til begrebet.

Danske fødevarer produceres med et meget højt niveau af fødevaresikkerhed på nogle af verdens mest avancerede produktionslinjer. Den høje fødevaresikkerhed er en vigtig parameter for danske fødevarevirksomheders konkurrenceevne på internationale markeder. Det er derfor afgørende, at virksomhederne holder sig i front på det område.

Opdatering af de globale standarder

Food Safety Culture skrives p.t. ind i de globale standarder for fødevaresikkerhed som fx BRC, IFS og FSSC 22000. Seniorkonsulent Lone Sass Mortensen fra Teknologisk Institut uddyber her, hvorfor danske fødevarevirksomheder bør holde øje med den udvikling:

- Mange danske fødevarevirksomheder er certificeret efter de globale standarder. De er nødvendige for at konkurrere på det globale marked. Virksomhederne bør derfor sikre, at de også i fremtiden efterlever disse standarder. Det indebærer bl.a. en stillingtagen til Food Safety Culture, forklarer Lone Sass Mortensen.  

Fødevaresikkerhed som en del af virksomhedskulturen

Helt faktuelt er Food Safety Culture et supplement til ledelsessystemerne, som baseres på HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) principperne. Her styres risikofaktorer i relation til fødevaresikkerhed i virksomhedens produkter og processer. Food Safety Culture inkluderer virksomhedernes værdier, prioriteringer, kommunikation, adfærd og uskrevne regler.

- Med Food Safety Culture bliver fødevaresikkerheden en del af virksomhedens DNA. Det er noget, som ledelsen skal gå forrest på, og som kvalitetsafdelingerne ikke kan stå alene med, forklarer seniorkonsulent Lone Sass Mortensen, Teknologisk Institut.

Har du en handlingsplan for din virksomhed?

De første danske fødevarevirksomheder er i gang med handlingsplaner på området. Det er noget, som virksomhederne skal forholde sig til på alle niveauer. Seniorkonsulent Lone Sass Mortensen, Teknologisk Institut uddyber:

- Virksomheder skal allerede nu forholde sig til Food Safety Culture. De skal udvikle handlingsplaner, hvor de forholder sig til, hvordan dette skal implementeres og måles, fortæller Lone Sass Mortensen.

På baggrund af denne udvikling har Teknologisk Institut i de seneste måneder indhentet viden fra udlandet på området, så virksomheder kan få hjælp til at sætte fokus på og udvikle deres Food Safety Culture.

- I første omgang introduceres den nye viden på vores velkendte kurser om ledelsessystemer for fødevaresikkerhed. På sigt vil vi også kunne tilbyde individuel rådgivning til virksomhederne, forklarer sektionsleder Inger Olesen, Teknologisk Institut.

Få mere at vide på temadag i Aarhus d. 29. januar 2020

Vil du vide mere allerede nu, så meld dig til den kommende temadag om fødevaresikkerhed og holdbarhed. Her introduceres Food Satefy Culture sammen med en række andre spændende emner om den teknologiske udvikling indenfor fødevaresikkerhed og holdbarhed. Den løber af stablen den 29. januar i Aarhus.

Tilmeld dig temadagen her.