Funktionsmodellen – det første skridt inden målinger i praksis

Eli Vibeke Olsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 98.

Funktionsmodellen – det første skridt inden målinger i praksis

I sommer 2013 begyndte vi opbygningen af funktionsmodellen. Vi måtte til Italien for at få støbt den store aluminiumstromle med tilstrækkelig stor præcision og styrke.

Røntgenkilde og strømforsyning var testet. Den store udfordring var at fremstille en detektor, som både er robust og med tilstrækkelig stor opløsning og kontrast. Detektoren har ca. 7000 foto dioder på 3,3 mm x 11 mm. Til hver diode er der elektronik, som skal registrere lysmængden i form af et billede og kommunikere resultatet til en computer, alt imens der holdes styr på detektorens vinkelplacering.

Herefter skal der løses et stort sæt ligninger, ét for hver af de 360 vinkelmålinger, hvert med lige så mange ubekendte, som der er pixels i hvert billede, dvs. ca. 7000 ubekendte. Da der typisk skal op til 1500 sæt ligninger til at beskrive en 3D-måling af et midterstykke af en svineslagtekrop, er dataopgaven en væsentlig del af udviklingsprojektet. I samarbejde med Niels Bohr Instituttet og med støtte fra Højteknologifonden, er der udviklet algoritmer, der kan løse ligningerne, medens emnet transporteres gennem tromlen – en såkaldt helix-måling – og det på under 4 sekunder!

Hvornår er skanneren klar til måling på slagterierne?

De kommende måneder bliver der gennemført en række målinger i Røntgenlaboratoriet på DMRI. Når vi er tilfredse med resultaterne, påbegynder vi fremstillingen af prototypen. Hvis alt går vel er vi ude på et slagteri lige efter sommerferien 2014.

Kan vi kun måle grise?

I princippet kan vi måle hvad som helst. Kun fantasien sætter grænser – kompetencer, teknologi og regnehastighed forventes at kunne følge med de praktiske udfordringer.