Hækkeklipperne og de barske realiteter

Poul  Jeremiassen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 09.

Hækkeklipperne og de barske realiteter

Projekt ”Fremtidens Hækkeklipper” er nu gået ind i en fase, som sigter mod konstruktion af to skuemodeller. Det er slut med at fantasere – nu bliver projektet indhentet af de barske realiteter om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan.

Her kommer et kort resume, for dem, der ikke har fulgt med i den spændende reality-serie om udvikling af fremtidens hækkeklipper. Serien tog sin begyndelse sidste år med den første af en række workshops, hvor Center for Produktudvikling parrede teknologi og innovation med jordnære anlægsgartnere. Det kom der en masse konkrete forslag ud af. Hækkeklippere på larvefødder, fuldautomatiske GPS-styrede robotter med tentakler, og sugeanordninger, der kan fjerne afklip, er bare nogle af de ideer, der blomstrede frem på workshops’ene. Fremtidens hækkeklipper er finansieres af Forebyggelsesfonden, og projektet er opdelt i fire faser: Identificering af problemerne ved hækklipning, idéudvikling, konkretisering og endelig udarbejdelse af 3D tegning og skuemodel. Projektet er nu nået til sidste fase.

Hækkeklipperprojekt 1 500

Næste skridt – skuemodeller
Projektleder Søren Skov Bording fra Center for Produktudvikling fortæller:
- Sidste fase endte jo med, at gartnerne besluttede sig for at satse på to udgaver af hækkeklippere: ManoRoboCut, der er en kropsmonteret model til klipning af hække i forskellige højder og faconer og Lavra, der er en automatisk, selvkørende model til mere rutineprægede klippeopgaver. Den aktuelle status er, at vi siden sidst har udarbejdet kravspefikationer på de to hækkeklippere. Det var en forholdsvis enkel opgave, idet vi jo har faciliteret en dybdegående proces med deltagelse af anlægsgartnerne – og de har givet en detaljeret beskrivelse af, hvad de ønsker sig af fremtidens hækkeklipper. Målet er, at skuemodellerne skal være klar til præsentation på HI messen 1-4. september og Agromek 24.–28. november. Vores konstruktører her i Center for Produktudvikling er nået meget langt med konstruktionstegninger til ManoRoboCut. Faktisk er vi snart klar med CAD-tegningerne, så vi kan gå i gang med at bygge skuemodellen i vores Rapid Manufactory. En skuemodel er en model, der viser design, og kommunikerer de funktionaliteter, produktet er tiltænkt – man kan altså ikke klippe hæk med modellen. Det vil man til gengæld kunne med en prototype, som vil være næste skridt.

Vigtigt at nedarve stemningen
Søren Skov Bording fortæller, at det er vigtigt, at deltagerne fra hver fase overlapper hinanden, så man kan ”arve” stemningen, ånden og kreativiteten fra hinanden og sikre, at også de elementer der ligger i den tavse viden integreres i alle projektets faser. Derfor har f.eks. konstruktører og designere deltaget i nogle af workshops’ene sammen med anlægsgartnerne.
- Det er utrolig vigtigt i sådan en proces, at den tavse viden og erfaring som anlægsgartnerne har, bliver fastholdt hele vejen igennem projektet. Det er jo hele pointen med brugerdrevet innovation, ellers kunne man jo ligeså godt bare ha’ sat ingeniørerne til at konstruere fra begyndelsen. Det er en balance at lave en glidende overgang fra idéfaserne til konkretiseringen af konceptet, hvor ingeniører og andre eksperter giver input med hver deres konkrete viden. Eksperterne tilfører projektet realisme – og det er i den sammenhæng, at man finder frem til de nøjagtige dimensioner, vinklingen på skæret, hvor mange led armen skal ha’ osv., siger Søren Skov Bording.

Hækkeklipperprojekt 2 500

Fra lyssværd til halmballer
For at sikre realisme på alle niveauer, bliver også den sidste fase af projektet nøje fulgt af forskellige eksperter. Bl.a. Skov og Landskab på Københavns Uiversitet, der repræsenterer hækken, så at sige, Center for Arbejdsliv, der har fokus på ergonomien og virksomheden 3Part, der er ekspert, når det gælder industrielt design.
- Hvis jeg skulle give opfinderne - der i dette tilfælde er anlægsgartnerne - karakter for deres arbejde, så ville jeg give dem et 10-tal. De har bestemt været kreative, og begge hækkeklippere indeholder løsninger på mange forskellige problemstillinger og behov, som gartnerne møder i deres hverdag. Jeg synes også, at det er meget interessant og modigt, at anlægsgartnerne faktisk er endt med to vidt forskellige produkter, og det er godt, at de ikke har forsøgt at samle det hele i én halvdårlig løsning - men i stedet i to optimerede løsninger. Jeg har været med i en enkelt af workshops’ene, og jeg har været imponeret over, hvor visionære anlægsgartnerne var – der kom jo ideer, der spændte lige fra lyssværd til halmballepressere, siger Rasmus Løgstrup Jensen, der er industriel designer hos 3Part.

Professionalisme, ergonomi, futurisme og brugervenlighed
Designerne fra 3Part har løbende leveret designmæssige indspark til anlægsgartnernes workshops.
- Vi har bl.a. tegnet markertegninger til dem, for at visualisere de allerførste ideer, og da de på et tidspunkt fik til opgave at lave oplæg til en markedsføringskampagne, var vi også deres tegnere, forklarer Rasmus Løgstrup Jensen, der derigennem også selv fik en god fornemmelse for hele projektet og gartnernes viden og behov.
- Det er 3Parts opgave at komme med forslag til design af både ManoRoboCut og Lavra. Foreløbig har det fungeret sådan, at vi har fået opgaven overdraget, når konstruktørerne I Center for Produktudvikling har lavet de første grundtegninger. For at styre os i den rigtige retning har vi fået nogle nøgleord fra Center for Produktudvikling: professionalisme, ergonomi, futurisme og brugervenlighed var nogle af dem. Det første nøgleord er vigtigt, for hækkeklipperne skal ikke ligne noget, almindelige mennesker bare kan gå ned og købe i Bauhaus. På den anden side skal hækkeklipperne heller ikke se alt for tekniske ud, så gartnerne bliver bange for at bruge dem. De skal ligne noget, man bare tager og bruger, understreger Rasmus Løgstrup Jensen.

Hækkeklipning til tykke og tynde
- Fremtidens Hækkeklipper er jo lidt af et prestigeprojekt, som derfor gerne må ligne noget fremtidsorienteret, og endelig er det vigtigt, at hækkeklipperne ser ergonomisk korrekte ud, og virker som om, de er behagelige og lette at anvende. I forbindelse med ManoRoboCut har det sidste voldt os lidt vanskeligheder, for det er altid vanskeligt at lave noget, der sidder monteret på menneskekroppen. Det kommer hurtigt til at se forkert, tungt eller skævt ud. Desuden har det været en masse overvejelser omkring display og betjening, og omkring hvordan man overhovedet får hækkeklipperen monteret på kroppen. Det kan jo ikke nytte noget, at der skal to mand til at holde hækkeklipperen, mens man får den på, og den skal kunne passe både små tykke gartnere, høje tynde og kvinder og mænd, forklarer Rasmus Løgstrup Jensen. Han tilføjer, at dertil kommer alle overvejelserne om hækkeklippernes overflader, der skal være rengøringsvenlige, og overvejelser omkring strømforsyning, batteri etc.
- Der er en masse ting der skal overvejes og optimeres, men jeg tror på, at begge hækkeklipperne bliver til realiteter, slutter Rasmus Løgstrup Jensen

Animationsfilm om hækkeklipper undervejs
- Det er utrolig spændende og udfordrende at styre processer for brugerdrevet konceptudvikling. Der vil altid være utrolig mange detaljer, der skal implementeres og tilpasses, når så mange fagområder indblandes for at følge op på brugernes ønsker og forventninger. Vi har udviklet et rigtig godt samarbejde med anlægsgartnerne, 3Part og Skov & Landskab, som dermed giver en super synergieffekt til projektet. Der arbejdes i øjeblikket på højtryk i Center for Produktudvikling med at lægge sidste hånd på CAD-arbejdet og en animationsfilm, der viser, hvordan hækkeklipperen skal fungere. Vi skal bruge animationen til igen at inddrage brugerne, ergoterapeut, specialister i arbejdsliv og landskabsarkitekt Palle Kristoffersen fra Skov & Landskab. Herefter vil vi foretage den sidste optimering af konstruktionen og påbegynde bygning af skuemodellen slutter Søren Skov Bording.

Faktabokse:

Tilbageblik
Der er brugt 2 måneder på foranalyse hos anlægsgartnerne.

Der er brugt 2 måneder til kreative workshops

Der bliver brugt 6 måneder på konstruktion af de to koncepter og bygning af skuemodeller med løbende inddragelse af brugerne

Projektteamet består af:
Teknologisk Institut: www.teknologisk.dk
-          Center for Produktudvikling:
-          Center for Arbejdsliv
-          Center for Robotteknologi
-          3Part - www.3Part.dk
-          Københavns Universitet - Skov & Landskab: http://www.sl.life.ku.dk/

Brugerne
Center for Produktudvikling har håndplukket 7 anlægsgartnerfirmaer til arbejdsgruppen, der udvikler fremtidens hækkeklipper.
Deltagerne er:

  • Egeskov Slot
  • Entreprenørfirmaet Kaj Bech A/S
  • Viborg Kirkegård
  • MV Grøn Pleje A/S
  • John F A/S
  • Kirkegaard A/S
  • DTU’s Campus Service