Hightech-sygehus åbner i Norge

Hightech-sygehus åbner i Norge

Kilde: www.ing.dk – ”Norsk hightech-sygehus giver Danmark baghjul” af Jakob Martini

1. september 2008 åbner et nyt superhospital i Norge, som bliver Europas mest moderne sygehus. Sygehuset hedder Nye Ahus og ligger i udkanten af Oslo. Nye Ahus kommer til at være 115.000 kvadratmeter og koster 8,1 milliarder norske kroner.

Nye Ahus - hvidt sygehus med menesker ude foran

Foto: www.nyeahus.no

Det norske hightech-sygehus har en fem etager høj glasgade, der går som en hovedakse gennem bygningen. På tværs af glasgaden løber gangbroer, hvor fire behandlingshuse ligger på den ene side og sengebygninger på den anden side.

Chefarkitekten, Klavs Hyttel fra danske C.F. Møller, fremhæver om stuernes placering:

En stor gang med mange vinduer

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

”Konceptet er, at fem stuer tre ensengsstuer og to tosengsstuer ligger placeret omkring et lille torv med en betjeningsdisk til et sygeplejerteam. Det bringer sygeplejerskerne tættere på patienterne i dagtimerne, hvor der er et sygeplejerteam på hvert sengetorv. Samtidig giver det driftsbesparelser i de rolige aften- og nattetimer, hvor sengetorvernes fysiske placering i forhold til hinanden gør det muligt, at en sygeplejerske kan passe fire sengetorve på en gang.”

På sygehuset er der også implementeret intelligente logistiksystemer som f.eks. fuldautomatiske transportsystemer og et fire kilometer langet rørpostsystem i væggene, som kan flytte medicin, sengetøj, kanyler og blodprøver mellem afdelingerne.
Projektdirektøren, Bjørn Sund, forklarer til Ingeniøren at de også har et unikt projekt med automatiseret lægemiddelforsyning, hvor lægen kan rekvirere medicin via en pc - når bestillingen er blevet kontrolleret, producerer og pakker produktionsrobotten således at medicinen via rørpost bliver sendt til patienten.

en masse rør hænger i loftet i på kryds og tværs

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

”Bjørn Sund fortæller videre om patientterminaler på samtlige senge, hvor patienterne kan få adgang til røntgenbilleder og journaler samt underholdningstilbud som pc-spil, internet, musik, film og telefon. Og om systemer til talegenkendelse, der fjerner skrivearbejdet, når lægen dikterer til journaler.”

Det nye hightech-sygehus kan behandle 30 procent flere patienter end det nuværende Ahus med ca. den samme bemanding, og ifølge planen skal der være en driftsbesparelse på 1,6 milliarder norske kroner over de næste ti år.   

Klavs Hyttel udtaler om Nye Ahus bør inspirere danske myndigheder til lignende investeringer i Danmark: ”Det er altid en vurdering fra sygehus til sygehus. Det største problem for mange danske sygehuse er, at de har svært ved at leve op til grundlæggende krav fra Arbejdstilsynet og fra patienterne, der vil have ensengsstuer og eget toilet. Og hvis du skal ændre de ting, får du ofte mere ud af at bygge nyt og samtidig opnå fordelene ved at indrette optimalt og udnytte moderne teknologi. Præcis som vi gør.”

Læs hele artiklen: ”Norsk hightech-sygehus giver Danmark baghjul”

Se også Nye Ahus hjemmeside: www.nyeahus.no