Kompetencekrav til ingeniøren i 2020

Tine  Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 46.

Kvindelig ingeniør

Kompetencekrav til ingeniøren i 2020

Teknologisk Institut har stået for en kompetenceanalyse, der fastslog, at dyb faglig viden ville blive det absolut vigtigste konkurrenceparameter for danske ingeniører i 2020. Er den ikke på plads, snupper udenlandske ingeniører danske job – og de er allerede i fuld gang.

Kernefaglighed bør være rygraden i morgendagens ingeniørprofil, lyder det i rapporten "Den Danske ingeniør 2020 – Jobfunktioner og Kompetencekrav" fra 2013, som Teknologisk Institut udarbejdede for Ingeniørforeningen, IDA.

Rapporten, der var baseret på interview med 58 globalt orienterede virksomheder, kastede lys over, hvilke færdigheder danske ingeniører forventedes at beherske i 2020. Det stod klart, at ingeniøren rustede sig bedst til fremtiden ved at kunne sit matematiske og teknologiske håndværk til fingerspidserne. Kun på den måde kunne danske ingeniørvirksomheder følge med i kapløbet om internationale opgaver.

Akut behov for specialister
Af rapporten fremgik det, at virksomhederne forventede, at flere standardiserede og rutineprægede ingeniøropgaver vil blive flyttet til udlandet. Det gjaldt blandt andet opgaver inden for programmering, kodning af robotter og produktionsanlæg samt test- og certificeringsopgaver:

”I 2020 vil flertallet af jobfunktioner være knyttet til forskning og udvikling samt rådgivning og til dels til produktion af varer og tjenester med et højt videnindhold samt virksomhedsledelse og andre ikke-tekniske funktioner,” lød det i rapporten.

Danskere på niveau eller ringere
Af rapporten fremgik det også, at danske virksomheder primært valgte udenlandske ingeniører, fordi de ikke kunne finde danske ingeniører med den specifikke ingeniørprofil, de efterspurgte.

Generelt fremhævede virksomhederne de danske ingeniører for deres personlige og organisatoriske kompetencer, hvorimod de ingeniørfaglige kompetencer og dybden i den faglige viden vurderedes til at være på niveau med eller ringere end udenlandske ingeniørers.

Ifølge rapporten svarede virksomhederne, at den væsentligste forudsætning for at bevare ingeniørjob herhjemme er, at der er kvalificeret udbud af ingeniører med høje faglige kompetencer.

Værktøj skal ruste ingeniører til fremtidens krav
IDA udarbejdede  på baggrund af rapporten et nyt online-inspirationsværktøj til karriereplanlægning. Værktøjet tager udgangspunkt i rapportens konklusioner og skal støtte medlemmerne til at blive klogere på tendenser og kompetencekrav i forhold til den retning, de ønsker at gå.

Læs hele rapporten Den Danske Ingeniør 2020.

Samfundsfaglig indsigt kombineret med teknologisk specialistviden
Teknologisk Institut har gennem årene lavet kompetenceanalyser både nationalt og internationalt. Vores kunder tæller bl.a. EU-kommissionen samt danske ministerier, kommuner, regioner og interesseorganisationer.

Vores særlige styrke er samfundsfaglig indsigt kombineret med teknologisk specialistviden.

Læs mere om kompetenceanalyser

Vil du vide mere? Så brug kontaktformularen, eller ring til Seniorspecialist Tine Andersen 
på tlf. 72 20 14 46