Kondensdryp er ikke nødvendigvis kondens

Laurits Beck Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 05.

Kondensdryp er ikke nødvendigvis kondens

Ved fødevarefabrikation træffes der foranstaltninger mod dryp på produkter fra konstruktioner og bygningsdele. Det kan være kondens der samler sig i dråbeformationer, men ikke altid. En ny undersøgelse viser at forekomsten af frit vand uden for denne egentlige rengøringszone ofte stammer fra den måde lokaler og maskiner rengøres på. Center for slagteriteknologi har i samarbejde med to ingeniørstuderende analyseret indeklima og energioptimering i fødevarebranchen, og i den sammenhæng er vi blevet klogere på kondensproblematikken.

 

Jennifer Lyngkilde og Christina Andresen har analyseret indeklima- og energioptimering i kødindustrien. Et interessant fund i analysen er, at det ofte er sprøjt under rengøring og efterfølgende mangelfuld udtørring snarere end kondens der giver anledning til dråbeformationer på bygningsdele og konstruktioner.

 

En anderledes rengøringsadfærd og -teknologi vil formindske problemet, samtidig med at der kan spares på både vandforbrug og energi til affugtning.

 

Analysen viste også at ældre klimaanlæg ofte kører uden regulering og derved forbruger unødig energi. En ordentlig regulering kan sammen med mere brug af tør friskluft til affugtningen betyde store besparelser.

 

Økonomien i indeklima- og energiprojekter er ofte rigtig god. Projekter med optimering af systemet hvor varmedelen baseres på indvinding af varme fra køleanlæg, har ofte en tilbagebetalingstid på ca. 2 år, og større projekter der involverer nye styringsanlæg til luftskifte eller lignende, har ofte en tilbagebetalingstid på 3-5 år. Der kan opnås energitilskud til etableringen ved at sælge første års energibesparelse til et forsyningsselskab.

 

DMRI Center for Slagteriteknologi har ekspertisen og kan hjælpe fødevarevirksomheder med en grundig analyse og rådgivning inden for indeklima og energi. Analysen kan også skabe overblik over virksomhedens muligheder for ved hjælp af forbedret teknologi, energiudnyttelse og arbejdsmiljø at optimere den fremtidige produktion.

 

Disse ting kan DMRI assistere med og herunder hjælpe med at identificere og afgrænse

  • Problemstilling
  • Besparelsespotentiale
  • Cost-benefit-analyse
  • Projektbeskrivelse
  • Valg af leverandører og udstyr
  • Den nyeste viden på området

 

Tag en uforpligtende snak med os.