Fremtidens hjerner - kan vi forene vores hjerne med robotternes?

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Fremtidens hjerner - kan vi forene vores hjerne med robotternes?

Fremtidens hjerner - kan vi forene vores hjerne med robotternes?

2 min.

Kunstig intelligens vinder mere og mere frem, og der findes allerede kunstig intelligente værktøjer der kan hjælpe til i hverdagen, fx virtuelle personlige assistenter som Siri på smartphones, søgemaskiner, oversættelser og ansigtsgenkendelse, og husholdsningsrobotter, der fx kan slå græsset eller støvsuge huset. Teknologien bliver således mere og  mere raffineret og bliver inkorporeret i flere og flere anvendelser.

Tanken om robotter, der hjælper os i det daglige, er meget rar, men mange frygter, at robotter overtager for mange aspekter af livet og overtager arbejdsmarkedet. Oftest ender det i en diskussion om "os" og "dem". Men hvad betyder udviklingen?

Fremtidens teknologier og i især robotter med kunstig intelligens fremkalder mange modsatrettede følelser i os. For hvor intelligente må robotter og teknologier egentligt blive, før det truer mennesker, og hvor går den etiske grænse for kunstig intelligens og selvbevidsthed? Der er mange spørgsmål indenfor emnet, og nedenfor får du svar på nogle af de mest stillede:
 

1) Hvad er kunstig intelligens?

Der er mange former for intelligens, og selvom menneskehjernen er den mest komplekse, betyder det ikke, at den i alle situationer er klogere end nogle dyrehjerner, der næsten kan siges at have en naturlig GPS. Taler man for eksempel om social intelligens, kan det ikke måles eller defineres præcist, og det er netop i tilfælde som dette, hvor den menneskelige hjerne overgår kunstig intelligens.
 


2) Er den menneskelige hjerne og vores sanser allerede udkonkurreret?

Den menneskelige hjerne er særdeles kompleks, og således er det en uhyre svær opgave at kopiere, hvordan et menneske tænker og føler – endnu i hvert fald. Dette betyder, at mange teknologier og robotter kræver menneskelig tolkning og bearbejdning, før robotten eller teknologiens funktion er brugbar. Teknologi og robotter skal derfor mere ses som en forlængelse af den menneskelige hjerne.
 


3) Hvordan kan teknologier supplere den menneskelige hjerne?

Robotter og teknologier giver mennesker nye og flere muligheder og er allerede blevet en del af manges hverdag. Robotterne myldrer ind danske fremstillingsvirksomheder. Andelen af fremstillingsvirksomheder, der anvender robotter, er steget med 50 procent siden 2015. 44 procent af virksomhederne med mere end 10 ansatte får nu hjælp fra robotter. Robotter giver let et indre billede af transformermaskiner styret af kunstig intelligens. Virkeligheden er dog mere jordnær, og langt de fleste virksomheder tænker på robotter som et værktøj, der skal være fleksibelt, enkelt og driftssikkert – og så skal det kunne betale sig. Udviklingen findes i alle brancher, og i nogle brancher, fx i tøjbranchen, ser skiftet ud til at blive ganske dramatisk i de kommende år.

Smarte robotter med kunstig intelligens, sensorer og koblet til internettet er endnu et fremtidskig, som de færreste virksomheder er parate til at efterspørge i dag. Veldefinerede og afgrænsede opgaver, kan derfor i mange tilfælde supplere den menneskelige hjerne. Resultaterne fra robotter og teknologier skal således fortolkes og sættes i kontekst med den menneskelige hjerne.


Vil du vide mere?

På uddannelsen Ledelse 4.0 - Fremtidsorienteret ledelse i mødet mellem teknologi, organisation og mennesker får du både overblik over de digitale megatrends og indsigt i kravene til fremtidens lederskab, så du bedst muligt kan understøtte og motivere til implementering af nye teknologier, som fx robotter.

Kilder:

Artiklen er skrevet med udgangspunkt i rapporten Danske virksomheder lukker robotterne ind.