Kurser

1 dags kursus

Renovering og restaurering af ældre murede ejendomme

9. marts 2022 Taastrup
11. maj 2022 Aarhus
1. juni 2022 Taastrup
14. september 2022 Taastrup
DKK  4.499
ekskl. moms
Nr. 90280 A

På dette kursus får du et grundlæggende indblik i murværksmaterialers egenskaber. Hvordan undgås skader pga. uhensigtsmæssig udførelsesmetode eller materialevalg? Kurset præsenterer de væsentligste tekniske udfordringer, når ældre murede bygninger skal istandsættes og vedligeholdes.

Renovering af den eksisterende bygningsmasse vil frem mod 2050 overstige nybyggeri. I Danmark er en betydelig del af denne bygningsmasse muret byggeri. Viden om materialers sammensætning, historiske metoder og byggetekniske løsninger kan bringe projekterne sikkert i mål, og på dette kursus er viden om den praktiske anvendelse af murværksmaterialer og -teknikker, som kan anvendes inden for praktisk bygningsbevaring samt i renoveringsprojekter i højsædet.
 
Vi kigger nærmere på udviklingen af teglmaterialerne og mørteltyper, fugefærdiggørelse, puds og holdbarheden af overfladebehandlinger. Derudover behandles tekniske problematikker som bl.a. opstigende grundfugt, forvitring af materialer, misfarvninger og afskalninger, samt en række konstruktive forhold og deltagerne får et overblik over skadesårsager og konkrete udbedringsmuligheder.
 

Deltagerprofil

Kurset henvender sig til bygherrer, arkitekter, konstruktører, ingeniører, rådgivere og entreprenører, som beskæftiger sig med renovering og restaurering – herunder drift og vedligeholdelse - af murede bygninger.

Udbytte

 • Få indblik i særlige forskelle på ”at renovere” og ”at restaurere”
 • Lær om forskellige mørtler og mursten. Herunder også indsigt i bl.a. puds og frostbestandighed
 • Få overblik over dansk murværks historiske udvikling samt bl.a. blandeteknologier
 • Lær om fugt og salte i murværk herunder bl.a. opstigende grundfugt og fugtmekanismer.
 • Indblik i ældre murværks konstruktive forhold
 • Få viden om omfugning, færdiggørelse af fuger, puds, holdbarhed og overfladebehandling
 • Få indblik i biologisk vækst på murværk
 • Hør om samfundsaktuelle udfordringer og muligheder om det murede byggeri – herunder genbrug, genanvendelse og klimaforandringer

Indhold

 • Hvordan har udviklingen været i Danmark – gennemgang af murstens- og mørteltyper
 • Vi behandler de tekniske egenskaber for murværksmaterialer, herunder fugttekniske, holdbarhed, salt- og frostbestandighed, som er essentielle for et vellykket projekt
 • Vi diskuterer murværksmyter: Er tyndpuds en gammel metode til facadebearbejdning? Er hydraulisk kalkmørtel et historisk materiale?
 • Vi kigger nærmere på pudssystemer og overfladebehandling i øvrigt.
 • Kalkmørtler er centrale i restaureringssammenhæng
 • Hvilke bindemidler indgår i opmuringsmørtler, og hvordan blandes de?
 • Vi kigger på de mest almindelige skadestyper – misfarvning, forvitring, afskalninger, fugtophobning
 • Vi sætter fokus på afklaring af årsager til skader fx opstigende grundfugt og salte, revner, afskalninger fra overfladebehandling
 

Form

Kurset består af oplæg, hvor der er afsat tid til, at I løbende kan stille spørgsmål og vi sammen kan drøfte forskellige løsninger. Undervisningen baserer sig på de utallige bygningsundersøgelser og materialeanalyser, som Teknologisk Institut har foretaget gennem mere en 70 år på bevaringsværdigt og fredet byggeri.

23379
23380
Underviser

Grith

Grith er uddannet arkitekt og ph.d. med speciale i restaurering og transformation af den eksisterende bygningsmasse på by- og bygningsniveau med fokus på bevaringsværdier i fredede og bevaringsværdige bygninger. Grith er centerchef for Murværkscentret på Teknologisk Institut.

Underviser

Mette

Mette er kemiingeniør og ph.d. med mere end 10 års erfaring med arbejde indenfor uorganiske byggematerialer især omkring murværksmaterialerne tegl og mørtel. Mette arbejder med analyse og karakterisering af nye såvel som historiske murværksmaterialer bl.a. omkring materialevalg i forbindelse med restaurering af ældre murværk.

Vælg dato

Taastrup
9. marts 2022
Aarhus
11. maj 2022
Taastrup
1. juni 2022
Taastrup
14. september 2022
Aarhus
16. november 2022

Få ny inspiration til din kompetence­udvikling

Unikke tilbud, relevante artikler og nyt om vores kurser og uddannelser.

Indtast venligst et validt navn
Tilmelder nyhedsbrev
Tak for din tilmelding
Teknisk fejl

Der er desværre en systemfejl på nuværende tidspunkt. Du kan alternativt skrive en mail til data@teknologisk.dk