Kurser

Kursusadministration

Brug for hjælp?

 • Gregersensvej 8
 • 2630 Taastrup
Google MapsApple MapsRejseplanen
 • Forskerparken Fyn, Forskerparken 10F
 • 5230 Odense M
Google MapsApple MapsRejseplanen
 • Teknologiparken Kongsvang Allé 29
 • 8000 Aarhus C
Google MapsApple MapsRejseplanen
 • NordsøcentretPostboks 104
 • 9850Hirtshals
Google MapsApple MapsRejseplanen
 • Gammel Ålbovej 1
 • 6092Sønder Stenderup
Google MapsApple MapsRejseplanen

Ventilation i etageboliger

Lær hvordan du får det bedste ventilationsanlæg til etageboliger og hvordan du får en mere stabil drift og et lavere energiforbrug uden at det samtidig går ud over komforten.

Evaluering

4stjerner

Alle arrangementer på Teknologisk Institut bliver evalueret af deltagerne. Stjernerne angiver deltagernes gennemsnitlige tilfredshed.

Evalueringen er baseret på: 6 besvarelser

Rigtig godt kursus med dygtige undervisere og mange spændende emner.
Niels Henrik Hansen, Wissenberg A/S, Rådgivende Ingeniører F.R.I.

Behovet for ventilation i eksisterende etageboliger er stigende - fortrinsvis på grund af fugtproblemer som følge af en tætnet klimaskærm. På dette to-dages kursus kan du gennem teori og praksis lære om behov, lovgivning og teknik for ventilationsanlæg i etageboliger.

Den eksisterende boligmasse er fortrinsvis ventileret med ren udsugning, hvilket koster på varmeregningen og ofte er utilstrækkeligt. Når eksisterende etageboliger bliver renoveret med isolering og udskiftning af vinduer, medfører det en tættere klimaskærm. Dermed er udsugning og manuel udluftning utilstrækkelig og dyr, og konsekvensen er ofte komfortproblemer og/eller bygningsskader med massive omkostninger til oprensning af skimmelsvamp til følge. Derfor har bl.a. boligejerne fået øjnene op for ventilation, og der er derfor et stort behov for at udbrede viden om de muligheder, der er for ventilation i etageboliger – specielt ved renovering. Der er mange nye systemer på markedet, med billige, arkitektonisk og brugsmæssigt gode løsninger, der ikke er til gene i den enkelte lejlighed og for den enkelte beboer, hvis de projekteres og installeres rigtigt. Hvilken løsning, der er bedst egnet, afhænger bl.a. opbygning og indretning af bygningen og de enkelte lejligheder Samtidig er der naturligvis fokus på at holde energiforbruget lavt, lydniveauet lavt samt overholdelse af andre krav, såsom brandtekniske forhold.

Deltagerprofil

Kurset er udviklet og tilrettelagt for alle faggrupper, der arbejder med ventilation i etageboliger, samt for bygherrer – både større eller mindre private samt offentlige bygherrer. Kurset henvender sig altså til både rådgiver, entreprenør, ventilationsmontør, driftspersonale, bygherre og evt. beboerrepræsentanter. Vi vil dog anbefale, at du har en grundlæggende viden om ventilation og ventilationsanlæg, svarende til den viden, du får på kurserne i Grundlæggende ventilationsteknik 1 og 2 samt Ventilationsanlæg – måling og indregulering.

Udbytte

Du får på kurset den seneste viden om hvilke muligheder, der er for ventilation i etageejendomme af forskellig alder og type samt hvilke krav, der stilles til ventilationsanlæggene og hvordan kravene opfyldes. Du lærer også om anlæggets opbygning og virkemåde - og så får du mulighed for at optimere anlægget samt eliminere fejl, mangler og gener for brugerne.

Ét af målene med kurset er at knytte alle de involverede parter i et ventilationsprojekt i etageejendommen sammen, så alle - fra rådgiver til slutbruger - kan sikre, at deres led i kæden - fra planlægning til idriftsættelse - udføres rigtigt. Men mindst lige så vigtigt er det, at hver faggruppe får indblik i hele processen og forståelse for de andre trin i processen.

Indhold

På kurset gennemgår vi de muligheder, som lovgivning og teknik giver for ventilation i etageboliger.

 • Valget af løsninger: Centralt eller decentrale anlæg, dimensionering, fremføring og montage, styringsmuligheder, indregulering m.m. er centrale emner i kurset
 • Energiforbrug til ventilation
 • Indeklima
 • Anbefalede løsninger til tidstypiske ejendomme
 • Teori, praktik og eksempler
 • Værktøjer
 • Besigtigelse og gennemgang af ventilationsanlæg i én eller flere etageejendomme.

Undervisere

På kurset underviser en stribe af Teknologisk Instituts ventilationseksperter, blandt andet: Christian Grønborg Nicolaisen og Christian Drivsholm, som begge har mange års erfaring med rådgivning på ventilationsområdet med speciale i boligventilation. Desuden underviser en stribe specialister i fx lyd, emhætter, beboeradfærd, energiforhold m.m.

Kursusleder er Iben Østergaard. Hun er seniorprojektleder i Center for Energieffektivisering og Ventilation på Teknologisk Institut. Hun har lang erfaring med energirenovering og undervisning samt kursusledelse.

Har du faglige spørgsmål, så kontakt:
Andre kigger også på