
Nye produkter fra bæredygtige ressourcer
Som et led i udfasningen af oliebaserede materialer, har Danmark et stigende behov for nye råvarer fra fornybare ressourcer.
Hos Træ og Miljø hjælper vi med at vurdere mulighederne og potentialet for en erstatning af eksisterende råmaterialer med tilsvarende biobaserede komponenter ex. udvundet fra rest- eller sidestrømme. Vi har viden om udnyttelse af biomasser som fx halm, tang, klid mv. Gennem en kombination af tør- og vådfraktionering kan vi foretage en neddeling og separation af materialet til nye fraktioner med højere værdi.
De udvundne komponenter kan bestå af proteiner, hemicellulose polysakkarider, funktionelle ligniner, cellulosefibre til brug i støbepap og meget andet. Vi har laboratorie- og testfaciliteter, hvor nye råmaterialer kan udvindes i pilotskala, metoder udvikles og slutproduktet analyseres og prøves. Udvundne fibre kan afprøves i vores standardiserede testudstyr eller kan i mindre skala våd- eller tørformes, hvor nye anvendelsesmuligheder evalueres på få dage.
Pilotfaciliteterne giver en unik mulighed for at teste råvarer, metoder og produktionsscenarier i pilotskala, som kan demonstrere muligheden for opskalering til produktionsskala. Faciliteterne er velegnede til fremstilling af fiberbaserede produkter som støbepap til emballage, enzymatisk hydrolyse og fermentering, protein ekstraktion, fremstilling af fiberplader og meget, meget andet.
Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?
Processen tilpasses jeres behov samt de tilgængelige råmaterialer. Vi har følgende apparatur til rådighed:
- Hammer- og skivemøller (kapacitet: 10-1.000 kg pr. time) samt sigtningsapparatur til tørfraktionering
- Cirkulationsloop til blanding af fibre og binder (lim), kompositter, brandhæmmer etc.
- Varmepresse til fremstillig af kompositmaterialer.
- Hydrolysekar i rustfrit stål på 800 L, som kan tilsluttes refiner og vådmølle