Miljøministeren indviede Rørcenterdagene 2011 på Teknologisk Institut

Ulrik  Hindsberger

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 85.

Miljøministeren indviede Rørcenterdagene 2011 på Teknologisk Institut

Miljøminister Karen Ellemann markerede åbningen af den 12. udgave af Rørcenterdagene 2011 på Teknologisk Institut. Hermed kom den traditionelle specialmesse for vand- og afløbsteknik godt fra start med masser af besøgende og faglige input lige fra morgenstunden.

Alt stod klappet og klart efter mange dages eller snarere måneders forberedelser, da ministerbilen med den danske miljøminister Karen Ellemann kørte ind foran indgang 1 på Gregersensvej kl. 9.35. Hun var inviteret ud til Teknologisk Institut for at åbne den første konference på Rørcenterdagene den 8. juni 2011 i forbindelse med Scandinavian Society for Trenchless Technologys årsmøde.

En stolt miljøminister på talerstolen
Centerchef Ulrik Hindsberger fra Rørcentret og David Tveit, direktør for Energi og Klima, ventede tålmodigt på ministeren ved indgangen – begge klar til at trykke Karen Ellemann i hånden for herefter at føre hende ind i salen til de omkring 100 gæster fra Danmark og det øvrige Norden, der sad bænket i konferencesalen.

Oppe fra talerstolen lød pludselig en fra TV velkendt stemme – den tilhørte ministeren, som i sit indlæg slog fast, at det er et faktum, at vi med de senere års monsterregn i Danmark ikke har plads til alt vandet i kloakkerne – og at vi må fortsætte med at gå nye veje med smarte løsninger, som kan gøre gavn herhjemme og i udlandet. Hun gav også udtryk for, at hun er umådelig stolt over, at en perlerække af danske virksomheder er langt fremme med at bidrage til fornyet innovation inden for vand- og afløbsteknik sammen med andre skandinaviske virksomheder, og at Danmark står stærkt internationalt og har gode muligheder for eksport af forskellige tekniske løsninger. Det gælder udviklingen af mere effektive løsninger til lokal håndtering af store mængder regnvand og også til renoveringen og udbygningen af kloaknettet. Og hun understregede, at hun betragter regnvandet som en ressource, der er for god til at sende direkte i kloakken, og at hun som minister vil arbejde på at finde løsninger til at motivere grundejere til at håndtere regnvand på egen grund, så det ikke ender med at belaste kloaksystemet.

En nysgerrig miljøminister på rundvisning
Bagefter gik David Tveit og Ulrik Hindsberger en tur med Karen Ellemann på det 3000 kvadratmeter udstillingsareal på Teknologisk Institut i Taastrup. På sin vej rundt blandt de 118 stande stoppede Karen Ellemann blandt andet op ved en udstilling af virksomheden Per Aarsleff A/S, der som den første danske producent på markedet har udviklet og sælger en såkaldt strømpeforing til renovering af kloakker. Fidusen ved denne såkaldte NoDig metode er, at renoveringen kan ske uden at grave op, idet ’strømpen’ krænges igennem kloakkens rør for senere at hærde op og blive hård som beton – metoden kan anvendes til at tætne rørsystemer udendørs og også indendørs. Regionsleder Morten Askgaard fremviste et eksempel på en strømpeforing for ministeren og fortalte om metodens fordele.

- Hun ved meget om det her emne i forvejen, kan man tydeligt fornemme, og hun er heller ikke bange for at stille spørgsmål, så hun kan blive klogere, vurderede Morten Askgaard efter ministerbesøget. 

Ministeren gjorde et sidste stop på rundturen ved standen med produkter fra Gunnar Guldbrand A/S, hvor værkstedsleder Torben Kolbæk besvarede indtil flere spørgsmål fra en nysgerrig Karen Ellemann. 

- Jeg blev lidt overrasket, da hun kom hen til vores stand. Jeg syntes, det er dejligt, at vores miljøminister interesserer sig for det, vi alle viser frem på Rørcenterdagene. Hun virkede meget imponeret over, at vi i Danmark har så mange tekniske muligheder til at løse problemerne på. Hun spurgte eksempelvis engageret ind til vores såkaldte bürstmaskine og bürstform, der, som det eneste produkt på markedet, kan opdimensionere rørene i kloakken ved at knuse de gamle og trække nye såkaldte PE rør i – og det uden at der skal graves op overhovedet. Installationen foregår fra brønd til brønd. Efter installationen har man ved hjælp af denne metode både fået et hel nyt samt større rør, fortalte Torben Kølbæk.  

Farvel til en engageret miljøminister
Og fem minutter over ti var ministerbilen med en travl miljøminister på vej væk fra Teknologisk Institut  – et kort besøg ganske vist – men også et engageret besøg fra Christiansborg, der gjorde den tolvte udgave af Rørcenterdagene til noget ganske særligt.

- Det var dejligt, at miljøminister Karen Ellemann ville komme herud til Taastrup og opleve, hvad Rørcenterdagene har at byde på inden for tekniske løsninger til håndtering af monsterregn og renovering af kloakker, udtalte Ulrik Hindsberger efter ministerbesøget og tilføjede: Det var også positivt at høre, at hun har en god forståelse for, at det er vigtigt fremover at fokusere på, om det kan betale sig at lave lokale afledninger af regnvandet på den enkelte grundejers matrikel. For vi ved med sikkerhed, at der her er et potentiale for nytænkning, for kloakkerne er ikke dimensionerede til at tage imod alt det regnvand, der falder i så store mængder på relativt kort tid. Her på Teknologisk Institut skal vi fremover bidrage med at finde ud af, hvor i landet det kan betale sig at få den enkelte grundejer til selv fx at grave en faskine ned eller lave en sø til at opsamle regnvandet. Og vi skal også arbejde videre med at undersøge, hvordan vi gør det attraktivt for grundejeren selv at gøre noget ved problemet med monsterregn, sagde Ulrik Hindsberger, da de sidste telte fra Rørcenterdagene blev kørt væk fra parkeringsarealerne på Teknologisk Institut.

 Og dagen derpå var det en glad centerchef fra Rørcentret, der under nedpakningen af teltene kom med denne sidste kommentar til afviklingen af Rørcenterdagene:  

- Det er gået rigtig godt med hele arrangementet. Vi har i år haft rekord mange udstillere og besøgende på Rørcenterdagene, og vejret har også været med os, når man ser borts fra en times stille regn på andendagen. 

Ulrik Hindsberger, Karen Ellemann og David Tveit

Miljøminister Karen Ellemann besøgte Teknologisk Institut den 8. juni 2011 under Rørcenterdagene, hvor hun fik en rundtur af centerchef Ulrik Hindsberger fra Rørcentret og David Tveit, direktør for Energi og Klima.

Miljøminister Karen Ellemann på Rørcenterdagene

Miljøminister Karen Ellemann markerede åbningen af Rørcenterdagene 2011 med et oplæg på SSTT´s årsmøde på Teknologisk Institut.

David Teit - Karen Ellemann - Ulrik Hindsberger på Rørcenterdagene

På Rundturen fik Karen Ellemann sammen med centerchef Ulrik Hindsberger fra Rørcentret og David Tveit, direktør for Energi og Klima, drøftet nogle af de aktuelle udfordringer, som optager Vand- og afløbsbranchen.

Miljøminister Karen Ellemann på Rørcenterdagene

Karen Ellemann stoppede op ved en udstilling af en såkaldt strømeforing til renovering af kloakker. Produktet demonstreres her af regionsleder Morten Askgaard fra virksomheden Per Aarsleff A/S, der producerer den smarte løsning – en såkaldt NoDig metode, hvor man ikke behøver at grave op.

Miljøminister Karen Ellemann opdateres på rørcenterdagene

Værkstedsleder Torben Kølbæk får en snak med Karen Ellemann om en bürstmaskine til at opdimensionere kloakrørene med.