Mindre madspild med den rette emballage

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Madaffald fra kål, appelsiner og peberfrugt

Mindre madspild med den rette emballage

Emballage er ikke nær så stor en klimasynder, som vi antager. Faktisk stammer kun 5 % af den samlede CO2-belastning fra jord til forbruger fra emballage. Den rette emballage kan også forlænge madens holdbarhed og mindske madspild.

Madspild er en global udfordring. Op til 1/3 af al mad, der produceres i verden, bliver enten kasseret eller beskadiget, før det overhovedet kommer ud til forbrugerne. Det svarer til 1,3 mia. tons spildt mad om året. Fødevaretabet spilder ressourcer som jord, vand, energi og resulterer i øgede mængder drivhusgasser.

Emballage som indsatsområde mod madspild
Årsagen til, at så meget mad går tabt, kan bl.a. findes under dyrkning, høst, oplagring, emballage, transport og infrastruktur. Mange af disse faktorer er svære at kontrollere, men på emballageområdet kan man tage nogle kloge valg.

Forlænger madens holdbarhed
Mange forbrugere tror fejlagtigt, at det er mest miljøvenligt at vælge produkter med så lidt emballage som muligt. Samtidig har plast fået et dårligt ry som en af de helt store klimasyndere. Men faktisk forlænger den rette plastemballage madens holdbarhed og mindsker madspild.

Synsbedrag
Når emballage er særligt synligt for forbrugerne, er det, fordi emballagen, målt i volumen, udgør størstedelen af affaldet fra husholdninger. I realiteten står emballage kun for 5 % af den samlede CO2-belastning fra jord til forbruger, mens 80% stammer fra fremstillingen af fødevaren og 15% stammer fra transport og distribution.

Det giver derfor rigtig god mening at fokusere på mindre madspild – også selvom den rette løsning måske kræver mere emballage. I sidste ende kan det blive en gevinst for miljøet.

Infografik med forskellige statistikker på madspild i Danmark

Emballagens fire formål
Emballagen har fire primære formål: Den skal beskytte, effektivisere logistikken, informere og sælge. Opfylder den ikke de første tre formål, øges den andel af fødevarerne, som må kasseres og dermed bidrage til det helt utroligt store madspild.

Mindre madspild med bedre emballage
På Teknologisk Institut arbejder vi med forskellige strategier inden for emballage og mindskelse af madspild. Det er for eksempel:

  • Optimal opbevaring
  • Passende portionsstørrelser
  • Fleksibel tilberedning og genopvarmning
  • Intelligent og kommunikativ emballage

Katalog med emballage-idéer
I 2016 var Teknologisk Institut med til at udgive ”Idékatalog om design af fødevareemballage, som kan mindske madspild” for Miljøstyrelsen. Kataloget indeholder mange muligheder, som kan afprøves i forsøget på at gøre op med madspildet.