MoveBots har erhvervet den første robothånd

MoveBots har erhvervet den første robothånd

Kilde: Automatik nr. 5, maj/juni 2007 – Artikel ”MoveBots har erhvervet den første robothånd”

Tre-fingret gribehånd med blå sensorer på fingreneInnovationskonsortiet MoveBots, som Teknologisk Institut er en del af, indkøbte i april projektets første gribehånd, efter en grundig evaluering af egnede ”hænder” på markedet. Hånden er en tre-fingret griber fra Schunk, der skal afprøves i en række testopstillinger i robotlaboratoriet på Syddansk Universitet.

To arme med hver en hånd
MoveBots er kommet godt fra start. Siden opstarten i november 2006 har projektets partnere under ledelse af projektchef Niels Jul Jacobsen (RoboCluster) undersøgt, hvilke teknologier, der findes på markedet, som kan inddrages i projektet. Konsortiet er desuden godt i gang med at definere projektets arbejdspakker, og de første projekter er igangsat.

Projektets endelige mål er at opstille en demonstrator bestående af en robot med to arme, der hver hår en universel griber/hånd monteret. Demonstratoren skal bruges som platform for en fælles innovations- og kompetenceudvikling inden for robotteknologisk manipulation og emnehåndtering. De faglige temaer omhandler objektgenkendelse, gribeproces, baneplanlægning, informationsindsamling, mobilitet, materialer, sensorer og griberkonstruktion.

Fleksibilitet i de tre fingre
I april bestilte innovationskonsortiet den første gribehånd til projektet. Hånden kommer far det tyske firma Schunk og er en tre-fingret griber, der har stor fleksibilitet i hver finger. Dette giver mulighed for at bruge den samme hånd i en hel række forskellige gribeopgaver, hvilket er et af de områder, der skal undersøges i MoveBots.

Tre-fingret gribehånd med blå sensorer på fingreneHånden forventes leveret i oktober i år til robotlaboratoriet på Syddansk Universitet, hvor MoveBots-demonstratoren opstilles. Herefter vil hånden blive afprøvet i en række testopstillinger.

Styring og kontrol af hænderne er nyt område
- Hånden fra Schunk blev valgt efter en analyse af, hvilke robothænder, der i dag er til rådighed på markedet. Vi har set på deres egnethed overfor industriel brug samt mulighederne for styring af hånden. Og netop styring og kontrol af de mere komplekse robothænder er et nyt område. Så det er vigtigt at have en tæt kontakt til den leverandør, siger MoveBots projektleder Niels Jul Jacobsen.

I den sammenhæng blev der forud for valget af hånden fra Schunk fortaget besøg hos potentielle leverandører, for bedre at kunne vurdere de forskellige hænders industrielle egnethed.

- Den tre-fingrede hånd fra Schunk er en nyudvikling fortaget i samarbejde med Fraunhofer Instituttet for Produktion og Automation (IPA) i Stuttgart. Schunk har før haft agentur på den amerikanske Barret Hand. Men den har ikke levet op til de driftskrav industrien typisk stiller, siger Niels Jul Jacobsen.

Se den originale artikel som den har været trykt i Automatik: