NOFA satte spot på allergener i storkøkkener

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Fødevareallergener

NOFA satte spot på allergener i storkøkkener

I slutningen af marts var der opstartsmøde på Teknologisk Institut i det nye Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA, med repræsentanter fra fødevareproducenter og storkøkkener. Der var bred enighed om, at der er udfordringer med at sikre korrekte og opdaterede oplysninger om allergener i fødevareværdikæden samt mangel på grænseværdier.

Lovgivning på allergenområdet er begrænset, og derfor hører vi ofte fra både virksomheder og storkøkkener, at det er en udfordring at håndtere og analysere allergenerne korrekt. På den baggrund er Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA, blevet stiftet af Teknologisk Institut i samarbejde med Food Diagnostics ApS og DHI Danmark med opstartsmøde i slutning af marts.

Konsulent Inger Olesen fra Teknologisk Institut er facilitator på NOFA. Hun var glad for tilslutningen til NOFA på opstartsmødet:

"Det første møde i NOFA bekræftede, at der fortsat er stort behov for mere viden og samarbejde i værdikæden omkring fødevareallergener. Det var især emner omkring systemer til styring af oplysninger om allergener, grænseværdier og den fysiske håndtering af allergener, som optog deltagerne. Vi vil derfor sætte spot på disse emner ved kommende møder,” forklarer Inger Olesen.

Udfordringer med mangelfuld registrering i storkøkkener

Blandt deltagerne var kvalitetskonsulent Line Kjeldsen fra Regionshospital Nordjylland. De oplever blandt andet udfordringer med den manglende elektroniske registrering.

"Den manglende elektroniske registrering i en infobank er en udfordring i hverdagen. Vi producerer både færdigpakkede produkter med krav om deklarering af allergener på etiketter samt produkter uden krav om etiketter – men stadig med behov for oplysninger om allergener. Vi skal bruge informationerne om allergener fra producenterne. Så længe alle produktblade ikke er registreret elektronisk, kan vi ikke trække oplysningerne automatisk. Det kræver, at vi fysisk tjekker deklarationerne på alle varer, hvilket er ekstremt ressourcekrævende og ikke en stabil løsning,” forklarer Line Kjeldsen.

Den nye mærkningslov for fødevareallergener trådte i kraft i 2014. Mange producenter er derfor i fuld gang med at registrere deres produktblade elektronisk, men det tager tid.

Manglende grænseværdier

En anden af de store udfordringer er de manglende grænseværdier. Det kan resultere i, at producenter og kantiner mærker deres fødevarer med ”kan indeholde spor af…”, hvilket kan være misvisende og få forbrugere til at fravælge produkter. Dette giver en særlig udfordring på et hospital som Regionshospital Nordjylland. Kvalitetskonsulent Line Kjeldsen forklarer:

"Som patient eller pårørende på et hospital har man et mere begrænset udvalg, end hvis man står i et stort supermarked. Derudover vil der typisk være mange patienter med et særligt behov. Udvalget kan pludselig blive meget snævert, hvis man må vælge for mange produkter og råvarer fra på grund af spormærkning,” siger Line Kjeldsen.

NOFA skal skubbe til udviklingen

Men hvad gør man så ved disse udfordringer? NOFA kan ikke i sig selv løse udfordringen med grænseværdier og registrering, men netværket kan skubbe til udviklingen og sikre flowet af informationer i værdikæden.

Initiativtager Inger Olesen fra Teknologisk Institut ser NOFA som et forum til at belyse og håndtere problemstillingerne:

"Ved at have både producenter og storkøkkener i netværket kan NOFA understøtte, at problemstillingerne kommer frem i lyset, og der kommer forbedringer. Dermed får man som producenter og storkøkkener de bedst mulige betingelser for at manøvrere på området under de betingelser, der nu engang er,” forklarer Inger Olesen.

Kvalitetskonsulent Line Kjeldsen fra Regionshospital Nordjylland supplerer:

"Vi er med i netværket for at kunne præge udviklingen. Producenter og storkøkkener er gensidigt afhængige. Ved at være med i NOFA kan vi bidrage til en dialog, som skaber forståelse for hinandens hverdage, og hvordan tingene kan forbedres, ” slutter Line Kjeldsen af.

Næste møde 4. oktober 2017

Næste møde i netværket løber ad stablen den 4. oktober 2017. Her vil der blandt andet være et oplæg om styring af allergener fra GS1 Trade Exact. Netværket er stadigt åbent for nye medlemmer. Du kan se mere om netværket og melde dig ind her.