Nu vil robotterne samarbejde

Annemarie  Holsbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 44.

Den gængse opfattelse af robotter på arbejdspladsen er at ”Robotterne er store, farlige monstre, der skal hegnes ind for ikke at kappe hovedet af en medarbejder. De kan kun én bestemt ting.

Nu vil robotterne samarbejde

Tænk på robotter på arbejdspladsen, og du kan høre: ”Robotterne er store, farlige monstre, der skal hegnes ind for ikke at kappe hovedet af en medarbejder. De kan kun én bestemt ting, og der skal programmører og ingeniører til at omprogrammere den mindste funktion. De er, sidst, men ikke mindst, dyre. Det er en gængs opfattelse. Og en survey blandt 825 danske fremstillingsvirksomheder viser også, at tre ud af fire danske fremstillingsvirksomheder slet ikke benytter robotter i deres produktion.

Over halvdelen af 825 adspurgte fremstillingsvirksomheder mener ikke, at de kan bruge robotter i deres virksomhed. Fire ud af 10 mener, at deres produktion er for lille, og to ud af 10 synes ganske enkelt, at robotter er for dyre. Men "co-worker robotterne" spås at kunne forandre landskabet i produktionsvirksomhederne og er en vigtig del af Industri 4.0.

Gevinster for både arbejdsgiver og -tager

Co-worker robotter er fleksible, billige og skal ikke indhegnes. De kan arbejde direkte sammen med medarbejderne på produktionslinjerne, og de behøver ikke avanceret programmering. Idealet er en robot, der er lige så let at instruere i rutineprægede opgaver som en ferieafløser. I stedet kan medarbejderne bruges til de mere spændende og alsidige opgaver. De kan aflaste nogle af de farlige og nedslidende arbejdsprocesser, som også koster penge i form af sygefravær eller tab af knowhow pga. arbejdsskader eller tidlig førtidspension.

Når robotterne er godt og fuldt implementerede, kan de gøre delprocesser billigere. Dermed kan en virksomhed opnå større effektivitet og potentielt større konkurrencedygtighed ved at kunne udvikle andre og nye produkter.

Teknologien er moden

Co-worker robotten er en ny generation af robotter, der spås større fremmarch, fordi teknologien nu er ved at være moden. Co-worker robotterne bruger supplerende teknologier som lysgitre og meget følsomme sensorer, så de ikke skader de menneskelige medarbejdere. Co-worker robotten stopper således bevægelserne, hvis den registrerer, at et menneske er inden for dens arbejdsradius eller ved berøring fra en medarbejder.

Virksomhederne er ved at få øje på de nye muligheder i co-worker robotter, selvom der stadig skal udvikling til. Ud over sikkerheden på arbejdspladsen, skal en coworker robot også kunne arbejde i eksempelvis meget fugtige miljøer, som eksempelvis en fødevarevirksomhed kan være.

Medarbejderens job under forandring

Robotten kan med fordel lave det fysiske rutinearbejde – og ofte det løntunge arbejde, som robotterne hermed giver en fornyet mulighed for at kunne forankres i Danmark. Medarbejderne skal i højere grad overvåge processer, sørge for at de fornødne materialer er til stede eller gennemføre fejlretninger m.m. på rette tid og sted. De skal i højere grad have procesoverblik og kunne reagere på fejl eller stop. Medarbejderne skal dermed aktivt være med i omstillingen fra rutinearbejde til mere komplekse problemløsningssituationer. Samtidig skal de ikke miste fornemmelsen for det tekniske i det arbejde, som robotten udfører. Det er derfor afgørende, at den nye teknologi tages i brug og udnyttes, men at introduktionen sker i samarbejde med og under opkvalificering af faglærte såvel som ikke-faglærte medarbejderne.