Nye teknologier kan minimere bakterier i sundhedssektoren og fødevareindustrien

Lars Pleth Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 85.

Plasmakammer - Belægning dampes på

Nye teknologier kan minimere bakterier i sundhedssektoren og fødevareindustrien

Industrien og forskerne skal gå sammen for at udvikle nye måder til bekæmpelsen af mikroorganismer som virus og bakterier. En af metoderne er at udvikle bakteriedræbende belægninger på for eksempel håndtag, greb og maskiner.

Mikroorganisme-forurening er et stigende problem i sundhedsvæsenet, fødevareindustrien og biotek-industrien. Mange af problemerne stammer fra utilstrækkelig rengøring. Blandt andet på grund af overflader, som er svære at gøre rene – både fordi de er vanskelige at komme til, men også fordi der er anvendt forkerte materialer, eller fordi de er behandlet forkert.

”En af løsningerne kan være, at påføre belægninger, som dræber bakterierne. Populært sagt kan man sige, at belægningerne griller bakterierne ihjel. De antibakterielle belægninger kan gøre stor nytte,” siger centerchef, PhD, Lars Pleth Nielsen fra Teknologisk Institut.

På instituttet eksperimenterer de med belægninger af for eksempel titaniumdioxid, som dampes på de udsatte overflader i et plasmakammer. Når den nye belægning efterfølgende får ultraviolet lys, skabes der en fotokatalytisk proces, som dræber mikroorganismerne og fjerner organisk materiale. Effekten på for eksempel E Coli bakterier er, at 99% af bakterierne dræbes.

”Men for at komme et skridt videre, skal vi have skabt et forum, hvor fabrikanter, forskere, sundhedspersonale og myndighederne kan byde ind med ønsker til prototyper og ikke mindst erfaringer, siger Lars Pleth Nielsen.

Initiativet bliver hilst velkommen at Rådet for Bedre Hygiejne.

”Smittespredning via hænder og kontaktflader spiller en afgørende rolle i mange typer infektioner både i fødevareindustri, sundhedsvæsen og samfund som helhed. Rengøringsvenligt design og materialer samt Implementering af målrettede hygiejneforanstaltninger er helt nødvendigt og vi skal hele tiden se på om der er noget, der kan gøres bedre. Bakteriedræbende belægninger har interessante perspektiver. Men det er samtidig vigtigt, at man har styr på risikoen for bivirkninger, og effektivitetens afhængighed af forskellige brugsscenarier, siger Susanne Knøchel, der til daglig er professor ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.

Teknologisk Institut i Taastrup er den 24. til den 25. april vært ved en konference, hvor blandt andet eksperter i mikrobiologi og belægningsteknologi fra Danmark og udlandet vil deltage.

På billedet ses et plasmakammer, hvor belægningen dampes på.

Yderligere oplysninger
Centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Institut, telefon 7220 1585 eller
e-mail:lpn@teknologisk.dk.

Det fulde program kan ses på http://www.atv-semapp.dk/arr2012/120424_Antimicrobial/pg_antimic.html