Nyhedsbrev - Produktudvikling - december 2009

Poul  Jeremiassen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 09.

Nyhedsbrev - Produktudvikling - december 2009

650 ideer til nyt testcenter for vindmøllekomponenter
Vindmølleindustriworkshop 200Ideerne var nærmest luftbårne, da vindmølleindustrien for nylig mødtes i en workshop for at udvikle forslag til opgaver for det kommende testcenter for vindmøllekomponenter i Risø. Center for Produktudvikling faciliterede workshoppen, der mundede ud i en lang række forslag.
Læs mere

RM-seminar trak fulde huseRM Seminar 2 200
Der var overvældende mange gæster da Center for Produktudvikling afholdt State of the Art RM-seminar den 22.oktober. Dagens program bød på en lang række internationalt anerkendte talere. Der blev især lyttet, da Graham Tromans fra Loughborough University i England holdt et oplæg, hvor han fokuserede på forskningen inden for materialer og valide materialedata.
Læs mere

Blandt rodeotyre og rutsjebaner
Las Vegas 1 200.Las Vegas var målet, da tre medarbejdere fra Center for Produktudvikling var på kombineret forlystelsesmesse og kursus i sikkerhed og inspektion af forlystelser. En vigtig del af tiden gik med at vejlede de danske aktører i branchen forud for køb af nye forlystelser. Og der blev shoppet igennem. Bl.a. hos Funtastic, den danske udlejer af hoppeborge og lignende, der købte en rodeotyr med blødt hoved i stedet for det sædvanlige hårde i glasfiber. En klar sikkerhedsmæssig forbedring.
Læs mere

Der er penge i skidtetJW Engineering 1 200
Læs den spændende og dugfriske historie om JW Engineering, der har opfundet en banebrydende ny metode til genbrug af industriaffald. Center for Produktudvikling har hjulpet med nødvendig viden om produktudvikling og overfladeteknologi.
Læs mere

Hæk-eventyret endte lykkeligt
Eventyret om udviklingen af fremtidens hækkeklipper har fået sin foreløbige afslutning. Projektet tog sin begyndelse sidste år med en række workshops, hvor Center for Produktudvikling parrede teknologi og innovation med jordnære anlægsgartneres erfaringer fra virkeligheden. Det endte med to forslag: En fuldautomatisk hækkeklipper med arbejdstitlen Lavra og en kropsmonteret hækkeklipper med arbejdstitlen ManuRoboCut. Fremtidens hækkeklipper, der er finansieres af Forebyggelsesfonden, er nu kulmineret med to skuemodeller der - under stor højtidelighed - blev præsenteret på et afsluttende seminar på Teknologisk Institut i Taastrup den 26. november. Omkring 15 gartnere og andre deltagere i hækkeklippeprojektet var mødt op, for at evaluere skuemodellerne.
- Gartnerne fik mulighed for at se om deres oprindelige tanker og ideer, nu også var repræsenteret i skuemodellerne. Og det var de heldigvis. Alle var meget spændte, da vi trak lagnerne væk og afslørede modellerne som man gør ved et kunstværk, fortæller projektleder Søren Skov Bording fra Center for Produktudvikling. Han oplyser endvidere, at gartnerne nu har indgået en hemmeligholdelsesaftale, at de har fralagt sig ejerskabet af hækkeklipperne, og at der nu skal arbejdes på at få en eventuel aftale i stand med den store internationale koncern, der allerede har vist stor interesse for at sætte ManuRoboCut i produktion. Gartnerne har i øvrigt fortsat stillet sig til rådighed til test af kommende prototyper etc. - Alt i alt er jeg meget tilfreds med det her projekt. Det har været en kæmpesucces, og det har bevist, hvor gode resultater, der kommer ud af tværfagligt samarbejde, slutter Søren Skov Bording.

John Erikstrup går på pension
Den 29. oktober sagde Center for Produktudvikling farvel og tak til John Erikstrup, der efter næsten 31 år på Teknologisk Institut har valgt at gå på pension. John blev ansat på Jydsk Teknologisk Institut i 1978 med titel af værkfører og bestyrede det maskintekniske værksted, hvor han fik fremtryllet mange spændende konstruktioner som f.eks.: En forsøgsmaskine til test af nye jordbehandlingsmetoder, en olie-prøve-ryste-maskine, en tomat-bakke-maskine, udstyr til at fastholde kød under opskæring, undervisningsbænke til hydraulik- og pneumatikundervisning, en teltvogn som fuldt færdig prototype, en buksevendemaskine, en kunstig ammeso, der kan fodre op til 18 smågrise ad gangen og måleværktøj til verificering af tunnelstørrelser op til Ø5000 mm under Storebælt. Værkstedet blev senere afviklet, og i de seneste mange år har John kørt prototypeværkstedet i Center for Produktudvikling.  

Innovativ bustur
Målet var hverken Harzen eller Den lille Havfrue på Langelinie, da Center for Produktudvikling arrangerede bustur den 25. november. Derimod gik turen rundt til fire virksomheder og institutter, der hver især er spydspidser inden for innovativ anvendelse af materialer.
- Næsten 45 deltagere fra forskellige virksomheder og uddannelsesinstitutioner havde tilmeldt sig busturen. Første stop var Teknologisk Institut, hvor vi bl.a. fik et indblik i, hvordan man implementerer intelligente materialeegenskaber gennem overfladebehandling og i funktionelle coatings i industrielle applikationer. Næste stop var designvirksomheden 3 Part, hvor temaet var forbedring af bundlinjen gennem strategisk brug af design og materialer. Stop nr. 3 var Terma A/S, Danmarks eneste producent af dele til fly- og våbenindustrien, med Danmarks største composit-laboratorium, hvor vi fik en rundvisning og et oplæg om nanoteknologi ved professor Flemming Besenbacher fra Århus Universitet. Endelig endte turen hos Scanpan A/S med en yderst spædende og interessant rundvisning, som viste den avancerede teknologi i Scanpans innovative overfladebehandling af køkkenudstyr, fortæller konsulent Peter Kjær fra Center for Produktudvikling.

Nyt partnerskab mellem kunst og RM
Det ambitiøse mål er at kombinere kunst og kreativitet med den nyeste RM-teknologi, da Center for Produktudvikling afholdt DesignerWorkshop den 3. december.
- Ligesom det var en revolution, da Arne Jacobsen for årtier siden skabte sin verdensberømte syverstol i formpresset træ, tror vi på at de nye RM-teknologier kan skabe en revolution inden for dansk design, fordi teknologien indeholder hidtil usete frihedsgrader. Disse frihedsgrader er endnu ikke udnyttet tilstrækkeligt. Derfor så vi en spændende mulighed i at præsentere designere, kunsterne og RM-teknolgien for hinanden, fortæller projektleder Søren Skov Bording fra Center for Produktudvikling. Blandt de inviterede deltagere på workshoppen var industrielle designere, billedkunstnere, keramikere, studerende fra Arkitektskolen i Århus og fra TEKO i Herning. Mødet mellem de to verdener var uhyre spændende og perspektivrigt og præget af stor nysgerrighed. Målet frem til næste møde er nu at undersøge, hvordan man bl.a. kan udnytte muligheden for at reproducere kunst ved hjælp af RM-teknologierne.