Nyhedsbrev - Produktudvikling - juni 2009

Poul  Jeremiassen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 09.

Nyhedsbrev - Produktudvikling - juni 2009

Fra babybadekar til Rapid Manufacturing
Plast Design 1 200Ca. 65 gæster oplevede anvendt teknologi på tætteste hold, da Teknologisk Institut i Århus var vært for Plastindustriens Designklubs temadag den 21. april 2009. Seniorkonsulent Jørn Bech fra Center for Plastteknologi indledte med et spændende oplæg om smart materials – altså materialer, der kan ændre egenskaber ved f.eks. temperaturpåvirkning. Han blev bl.a. efterfulgt af sektionsleder Olivier Jay fra Center for Produktudvikling, der både holdt oplæg og viste rundt blandt de arbejdedende RM-maskiner i laboratorierne.
Læs mere

Center for produktudvikling bag RM-dele til første danske industrirobotUniversal Robots 1 200
Forestil dig en lille, let og brugervenlig robot, som medarbejderne kan lære at bruge og programmere på mindre end 10 minutter. Sådan er UR-6-85-5-A – den første danske industrirobot, der allerede nu giver en hånd med på flere virksomheder. Center for Produktudvikling har haft en finger med i spillet – aluminiumshusene på robotten er nemlig produceret ved hjælp af avanceret RM-teknologi. Hør den spændende historie om robotten, virksomheden bag og samarbejdet med Center for Produktudvikling.
Læs mere

Hækkeklipperne – på vej mod skuemodeller
Hækkeklipperprojekt  2 200Følg med i den spændende føljeton, hvor en håndfuld danske anlægsgartnere udtænker koncepterne til fremtidens hækkeklipper i samarbejde med bl.a. Center for Produktudvikling. Projektet, der er finansieret af Forebyggelsesfonden, er nu gået ind i en fase, som sigter mod konstruktion af to skuemodeller. Målet er, at skuemodellerne skal være klar til præsentation på HI-messen den 1.-4. september og Agromek den 24.-28. november. Hør denne gang om overvejelserne bag hækkeklippernes ydre design, de næste skridt osv.
Læs mere

Pas på – det støver
Trekantet skilt med teksten EX påtrykt på gul baggrundCenter for Produktudvikling har med succes iværksat et nyt koncept, hvor danske virksomheder kan få foretaget hurtige og billige sigteanalyser af støv. Målet med analyserne er, at sikre, at man hurtigt kan få vished for, om støv fra f.eks. en produktion er potentielt eksplosionsfarligt og dermed omfattet af ATEX-direktivet.
Læs meget mere om, hvordan du gør, hvis du har mistanke om eksplosionsfarligt støv. Læs også om, hvorfor så mange tilsyneladende overser risikoen ved støveksplosioner. 
Læs mere


Kort nyt

Masser af RM i 2009
Der er masser af international viden at hente om Rapid Manufacturing (RM) og Rapid Prototyping (RPT) i 2009. Blandt andet er der den internationale konference - The International Conference on Advanced Research in Virtual and Rapid Prototyping - i Leiria i Portugal den 6.-10. oktober. Den sidste konference i 2007 samlede interesserede fagfolk og deltagere fra mere end 20 lande, så der er virkelig basis for at etablere globale netværk.
- Men der er også TCT-konference i England og Frankrig og konference om Rapid Manufacturing i England, oplyser sektionsleder Olivier Jay fra Center for Produktudvikling.  Man kan læse meget mere om arrangementerne samt om tid og sted på:
www.time-compression.com/x/exhibition.html
www.afpr.asso.fr/content/assises/2009/FR/v_index.htm
www.rm-conference.com/

Deltag i debat om RM på bedreinnovation.dk
Sektionsleder Olivier Jay fra Center for Produktudvikling opfordrer alle nyhedsbrevets læsere til at deltage i en offentlig debat om Rapid Manufacturing (RM) på www.bedreinnovation.dk. På den måde kan man få indflydelse på, hvor fremtidens danske innovationskompetencer skal opbygges. Debatten vil nemlig blive brugt til at bestemme fordelingen af GTS’ernes nye resultatkontrakter. Så ved at deltage, kan man både påvirke interessante innovationsprojekter i en positiv retning og give GTS-institutterne brugbare inputs. Samtidig er bedreinnovation.dk en god mulighed for at komme i dialog med GTS-institutterne.
- Debatten er åben for inputs fra alle med interesse for innovation og teknologiudvikling. Det kan både være personer fra virksomheder, interesseorganisationer, og universiteter. Og her på Center for Produktudvikling er vi særligt interesserede i, hvad man ude i Danmark synes, at man mangler for at kunne bruge RM-teknologien. Om man mangler viden om teknologiens anvendelsesmuligheder, viden om materialer, pris etc., siger Olivier Jay. Debatten blev åbnet den 24. april og fortsætter til den 1. juli 2009. Deltag i debatten på: www.bedreinnovation.dk/aktivitet/rapid-proto-typing-3d-printteknologier

Vindmølleeksperter på international hasteopgave
Specialisterne inden for vindenergi, udgør efterhånden en lille udsøgt task-force under Havari og Sikkerhed i Center for Produktudvikling. Kompetencerne hos de danske eksperter er kendt i vindmøllebranchen over hele verden, og det er især den store viden og villigheden til at rykke af sted lynhurtigt over hele verden, der er værdsat af branchen. Der har allerede flere gange været bud efter de danske eksperter med meget kort varsel. I påsken var konsulent Martin Lintrup Olsen således endnu engang af sted med bare en enkelt dags varsel. Denne gang lød opgaven på kvalitetstjek af endnu ikke opstillede vindmøllekomponenter i Canada. Komponenterne skal senere opstilles i en vindmøllepark med 132 vindmøller.

Center for Produktudvikling med i udvikling af fremtidens RM-software
Center for Produktudvikling er – i forbindelse med EU-projektet Compolight - valgt af den tyske softwarevirksomhed Marcam Engineering GmbH til at teste og komme med forslag til videreudvikling af programmet AutoFab.
- AutoFab er et software, der kan foretage filforberedelse, når man via Rapid Manufacturing (RM) fremstiller metalemner i f.eks. en SLM-maskine. Vi bruger allerede programmet her i Center for Produktudvikling, og det er vores håb, at det på sigt vil kunne rumme det hele, så vi kan bruge ét program til alle trin i RM-processen i stedet for at kombinere tre forskellige stykker software, som vi gør i dag. Der er nogle meget spændende perspektiver i AutoFab. Hvis alt går efter planerne, vil programmet på sigt kunne fungere som produktionssoftware – og altså styre SLM-maskinen - og vi vil kunne fremstille metalemner hurtigere, billigere, med lavere vægt, flottere overflader og større kompleksitet – f.eks. med alle mulige former for porøsiteter og cellestrukturer, siger konsulent Christian Perti fra Center for Produktudvikling. Han tilføjer, at Center for Produktudvikling er interessant som udviklingspartner til programmet, fordi centret har et dynamisk samspil af forskning, kommercielle kunder og udviklingsprojekter inden for RM.