Nyt printkort simulerer den menneskelige hjerne - NeuroGrid

Troels Oliver Vilms Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 83.

Menneskehjerne med printplader i baggrunden

Nyt printkort simulerer den menneskelige hjerne - NeuroGrid

Forskere fra Stanford University har taget et stort skridt på vejen til at simulere den menneskelige hjerne. Et printkort med navnet Neurogrid kan simulere en million hjerneceller og milliarder af forbindelser mellem dem.

Den menneskelige hjerne er en fantastisk processor, der kan både lagre og bearbejde information simultant og parallelt. En hjerne fylder oven i købet ikke særlig meget og regner både hurtigt og energieffektivt. Det gør den værd at forsøge at efterligne kunstigt. Forskere på Stanford University har udviklet en ny type processor, der er ca. 100.000 gange så effektiv som en almindelig PC.

 

Moores lov

I dag kan man gå ned i et supermarked og for 1000 dollars købe regnekraft i form af en computer, der svarer til en levede mus’ kapacitet. Om 10 år vil man for samme 1000 dollars kunne købe regnekraft, der svarer til et menneskes.

Det er præmissen i Moores lov, der siger, at antallet af udregninger per sekund per 1000 dollars i et integreret kredsløb vil fordobles hvert andet år.

Moores lov blev første gang citeret af professer Carver Andress Mead omkring 1970. Professer Carver definerede Moores lov ud fra et citat fra Electronics Magazine i 1965, hvor Gordon E. Moore kom med forudsigelsen om fordoblingen af den eksponentielle regnekraft hvert andet år. Gordon E. Moore er oprindeligt medstifter af chip-producenten Intel. I dag er han mere eller mindre en legende pga. forudsigelsen i 1965.

 

Graf der viser udviklingen i eksponentiel regnekraft (Moores Lov).

 

Langt mere regnekraft end en PC - men også langt mindre end menneskehjernen

Kigger man på udviklingen i den eksponentielle regnekraft indtil nu, er Moores lov valid. Ca. hvert andet år bliver den regnekraft, man kan købe for 1000 dollars fordoblet.

Forskernes nye mikrochip på Stanford University giver udviklingen i tilgængelig processorkraft endnu et nøk opad. Den kan nemlig i sig selv simulere mere end 65.000 hjerneceller. Forskerne har forbundet 16 af disse på et printkort, hvilket sætter dem i stand til at simulere en million hjerneceller. Og milliarder af forbindelser mellem dem.

Til sammenligning er der i menneskehjernen ca. 100 milliarder neuroner, der er forbundet til hinanden via billioner af synapser.

Set i det lys er kunstig regnekraft stadig langt fra den menneskelige hjernes formåen, men printkortet fra Stanford, der lyder navnet Neugogrid, er en ny landvinding i forhold til at skabe reel kunstig intelligens. Sammenligner man Neurogrid med en almindelig PC, er de 16 Neurocore-chips 100.000 gange mere effektive.

På Stanford University forestiller de sig, at teknologien kan anvendes i højteknologiske proteser og i selvstændige robotter.

Et Neurogrid-printkort koster i dag ca. 40.000 dollars. Holder Moores lov stik, vil regnekraft af tilsvarende styrke som Neurogrid koste 1000 dollars om 6-7 år. Forskerne fra Stanford mener da også, at prisen vil komme helt ned på 400 dollars, skriver de i en pressemeddelelse.