Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Nyt samarbejde udvikler fremtidens naturlige røde fødevarefarve

Hanne Bjørn Høiby

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 26.

Rød farve

Nyt samarbejde udvikler fremtidens naturlige røde fødevarefarve

Fremtidens fødevarefarver skal både være naturlige, Halal- og Kosher-certificerede og veganske.

- ”Nutidens forbrugere er i stigende grad opmærksomme på indholdet af den mad, de spiser, og de efterspørger naturlige ingredienser. Der er naturlige farver på markedet i dag, men der er forskellige udfordring med dem”, forklarer Anders Ødum, CSO i Chromologics, der derfor har udviklet den naturlige røde farve, ChromoRed.

Farven laves i en patenteret fermenteringsproces, hvilket gør produktet mere kosteffektivt og farven mere intens i forhold til andre produkter på markedet. Som mange andre naturlige farver mister ChromoRed dog noget af sin farveintensitet over tid. Virksomheden Chromologics har derfor allieret sig med Teknologisk Institut i videreudviklingen af den.

En naturlig rød farve med unikke egenskaber

Mange af de naturlige røde farver på markedet i dag udvindes fra planter som rødbeder, gulerødder og tomater. Den mest udbredte naturlige røde farve er karmin. Karmin er kendt for at være meget stabil, hvilket er usædvanligt for naturlige farver, som typisk har mindre stabilitet end syntetiske farver. Karmin kommer fra insekter og er dermed hverken Halal, Kosher eller vegansk, hvilket hæmmer dens brug, specielt i eksportmarkeder som f.eks. Mellemøsten.

ChromoRed har den samme gode stabilitet som karmin, men skiller sig ud med sin høje farveintensitet, og med sin oprindelse fra fermentering er CromoRed både Halal, Kosher og vegansk. Hertil kommer, at farven er billigere at producere, blandt andet fordi produktionen er uafhængig af sæsonvariationer, og den kan endda produceres bæredygtigt. ChromoRed har således mange gode egenskaber, som giver den en unik plads i markedet.

Udvikling af en mere stabil farve

Chromologics arbejder selv med at opskalere fermenteringsprocessen for at kunne producere nok farve til at kunne lancere farven. Sideløbende skal Teknologisk Institut arbejde med at løse udfordringen med stabiliteten og holdbarheden af farven.

- ”Det er enormt vigtigt for os at opnå en farve med de helt rette egenskaber, og her er en god stabilitet i fødevaren helt central for at få succes på markedet”, fortæller Anders Ødum. ”Vi har derfor valgt at samarbejde med Teknologisk Institut, da de tidligere har arbejdet med at stabilisere naturlige farver.”

Instituttet har kompetencer og udstyr indenfor udvikling og stabilisering af ingredienser. Specialist Hanne Bjørn Høiby forklarer: ”Ved at lave den rigtige formulering og evt. mikroindkapsle farven kan det forhindres, eller i hvert fald minimeres, at farven forsvinder over tid, således at farven af det endelige fødevareprodukt opretholdes i hele produktets holdbarhedsperiode”.

Lang holdbarhed er vigtig

CromoRed er i dag en flydende farve, hvilket kan give udfordringer med den mikrobiologiske holdbarhed af farveproduktet. Hanne Bjørn Høiby forklarer: ”Tørring af farveproduktet vil sikre den mikrobiologiske holdbarhed af farven, og dermed gøre det nemmere at styre eksport og lagerbeholdning både for Chromologics, men også for fødevareproducenterne. Vi vil i projektet udvikle en række prototyper ved brug af vores spraytørrer for dermed at kunne evaluere holdbarheden og andre egenskaber, inden formuleringen af det endelige produkt fastlægges.”

Stort potentiale

Chromologics forventer meget af samarbejdet med Teknologisk Institut:

- ”Efter projektets afslutning forventer vi at stå med en stabil farve i en pulverversion, som vi kan introducere på markedet. Det er helt afgørende for udviklingen af vores virksomhed”, slutter Anders Ødum.

Projektet er støttet af Innovationsfonden og forventes at være afsluttet i juni 2020.