Nytænkende iværksætterpolitik?

Leif Henrik Jakobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 74.

Regnbuen på Aros Kunstmusem i Aarhus

Nytænkende iværksætterpolitik?

Den økonomiske krise har sat yderligere fokus på jobskabelse. Iværksættere, selvbeskæftigede eller jobskabelse i de helt små virksomheder kan gøre en forskel, men i et europæisk perspektiv er der stadig et begrænset fokus på et bredere iværksætterperspektiv som redskab også i jobskabelse.

Teknologisk Institut har gennemført to EU-baserede studier om iværksætterpolitik og jobskabelse i mindre virksomheder. I Europa er der i iværksætterdebatten og -politikken en udbredt og relativ smal opfattelse af, hvad det vil sige at være iværksætter. Typisk tales der om en proces, hvor en initiativrig person etablerer sin egen (helst vækstorienterede) virksomhed.

Men hvad ville andre former for iværksætteri kunne bidrage med, hvis politikken også blev rettet mod deltidsiværksættere, parallelle iværksættere (driver flere virksomheder samtidig) eller serielle iværksættere (etablerer flere på hinanden følgende virksomheder)?

Vi ved det ikke, da disse former for iværksætteri hidtil har ikke været prioriteret i indsamlingen af national statistik på området, ligesom forskningen heller ikke har særligt fokus på disse alternative former.

Mange nye politiske initiativer er lanceret i lyset af den økonomiske krise. Disse initiativer tager typisk afsæt i krisefænomener, og de sigter oftest på at gøre det lettere at være iværksætter ved at lette adgangen til kapital, smidiggøre administrative regler eller tilskynde at ledige etablerer egen virksomhed. Større viden om utraditionelle iværksætter modeller kunne være med til at målrette iværksætter politikken- også i et beskæftigelsesøjemed.

En større viden om utraditionelle iværksættermodeller kunne være med til at målrette iværksætterpolitikken – også i et beskæftigelsesøjemed.

Læse mere