Objektiv rengøringskontrol

Gry Carl Terrell

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 13.

Objektiv rengøringskontrol

Rengøring og den efterfølgende desinfektion er nogle af de vigtigste aktiviteter, der gennemføres i en fødevarevirksomhed, efter produktion af produkter. Rengøringen kontrolleres hver dag, primært ved visuel inspektion, inden produktionens opstart. En sådan kontrol afhænger af den person, der udfører kontrollen. Der er imidlertid en stigende efterspørgsel på objektive metoder til evaluering af, om den udførte rengøring er acceptabel. Det er nemlig ikke ubetinget let at vurdere, hvornår en overflade eller et udstyr er ”rent” eller ”rent nok”.

Der arbejdes derfor mod at udvikle et objektivt mål for renhed, og da visuel inspektion benyttes i dag, er det nærliggende at undersøge potentialet af visionbaserede teknologiske løsninger. Teknologisk Institut er i gang med at udvikle en objektiv rengøringskontrol baseret på hyperspektral vision. Der optages billeder med et visionkamera (nærinfrarødt eller UV-visuelt hyperspektralt kamera), et dataprogram analyserer billederne af de vaskede overflader (fx udstyr og bånd), og tilbageblivende smuds (meget små områder) identificeres og markeres. Der er for nuværende et ”proof-of-concept”, og i 2020 skal der udvikles en prototype af ”objektiv rengøringskontrol baseret på hyperspektral vision”.

Figuren viser, hvordan 109 mg fedt fordelt på 100 cm2 er visuelt synligt, mens 46 mg ikke kan ses. Men begge fedtrester kan detekteres med visionteknikken.

rengør

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektet er finansieret af Svineafgiftsfonden.