Offentlige forlystelser - På shoppingtur i forlystelsesmekka

Morten  Ulletved

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 93.

Offentlige forlystelser - På shoppingtur i forlystelsesmekka

Sammen med en række aktører fra danske forlystelsesparker og andre i branchen, har Center for Industriel materialeteknologi været på messe og kursus i Las Vegas – årets internationale mekka for underholdning og forlystelser.

Las Vegas dannede de mest fantastiske kulisser, da tre medarbejdere fra Center for Produkt-udvikling var på forlystelsesmesse og kursus i sikkerhed og inspektion af forlystelser. De tre medarbejdere tilhører alle centrets specialenhed for forlystelser – det er bl.a. dem, der tester og godkender de nye danske forlystelser, og det er også dem, der rykker ud og efterforsker, hvis der sker et havari .

- Det er vigtigt for os, at være opdaterede på den internationale udvikling inden for forlystelser, så derfor meldte vi os til kurset.Kurset var arrangeret af AIMS – Amusement Industri Manufacturers & Suppliers , og det er ikke tilfældigt, at kurset fandt sted i Las Vegas, hvor de virkelig store forlystelser er – og hvor hjernerne, der udtænker dem, også er, fortæller konsulent Morten Ulletved. 
Las Vegas 2 500

Fra bamsekraner til rutsjebaner i millionklassen
- Kurset i Las Vegas handlede især om sikkerhed og inspektion af avancerede forlystelser som f.eks. rutsjebaner, for såkaldte 3. parts inspektorer, som vi er. Der var bl.a. fokus på, hvordan man konstruerer en rutsjebane, fejlfinding og betydningen af systematiske kontroller osv. Kurserne gav interessante synsvinkler og nye in-put, men bekræftede også at vi her i Danmark er langt fremme, når det gælder sikkerhed og systematik i kontrollerne. Det er en god fornemmelse, siger Morten Ulletved. Kursusdeltagerne fik bl.a. mulighed for at besigtige sikkerheden i ”New York, New York”, som er en kæmpestor, meget kendt rutsjebane.

- Og så var der selve messen, hvor mere end 100 udstillere viste, hvad de havde af isenkram inden for forlystelser. Og der var alt muligt – fra de der små maskiner, hvor man styrer en kran til at fange en bamse til oppustelige legeredskaber og enorme rutsjebaner til millioner af dollars. Vi kiggede selvfølgelig mest efter ny tendenser, der ser ud til at kunne vinde indpas på det danske marked, og en spændende ting var et ca. 8 meter højt oppusteligt tårn, som man kan kravle indeni – opad og opad, til man når toppen og kan rutsje nedad igen, fortæller Morten Ulletved.

Netværk med hoppeborgs pioner
Udover kursus og messe, fik konsulenterne fra Center for Produktudvikling mulighed for at netværke med andre inspektionsmyndigheder og producenter. Det er uvurderligt, mener Morten Ulletved, der herhjemme foruden klatrevægge, vandrutsjebaner, etc. også inspicerer oppustelige hoppeborge, og derfor har en særlig interesse inden for det.

- Vi fik kontakt med Richard Taylor, hvis far var en af pionererne inden for oppustelige forlystelser og inden for arbejdet med at få etableret europæiske standarder på området. Richard Taylor ejer i dag hoppeborgsfabrikken Bounceabouts, og der er nu truffet aftale om et møde i England, hvor vi får mulighed for at se virksomheden, forklarer Morten Ulletved. Han fortæller videre, at messen gav ham mulighed for at hjælpe de danske importører og indehavere af forlystelsesparker meget direkte med tips og vejledning, mens de gik rundt og ”shoppede”.

- Ja, messen var en god anledning til at få kontakt med de danske aktører. Vi blev f.eks. ringet efter nogle gange, hvor man ønskede, at vi skulle komme og screene en forlystelse og give en hurtig bedømmelse af, om den ville kunne passe ind i det danske lovgivningssystem, eller om der umiddelbart var ”skjulte fælder”. F.eks. hjalp vi forlystelsesparken Shoot to Thrill fra Amager med at bedømme en stor bold, beregnet til at rulle rundt indeni, siger Morten Ulletved. Han så også forlystelser, han ”aldrig ville sende sine børn op i” - fx et pariserhjul, der manglede både splitter og bolte, og hvor det flød med tomme øldåser i sikkerhedsområdet.

- Man lærer enormt meget af at se andres fejl, konkluderer han.
Las Vegas 2 500

Købte rodeotyr med blødt hoved
Blandt de danske forlystelsesaktører på messen var Daniel Diness Andersen - den ene halvdel af virksomheden Funtastic, der udlejer forlystelser.

- Vi var med for at se, om der var nye spændende ting, vi kunne investere i. Vi har været af sted nogle gange, så der skal efterhånden en del til at imponere os. Men vi investerede i verdens sikreste rodeotyr, der har automatisk nødstop, og hvor hovedet er lavet af skummateriale i stedet for det sædvanlige glasfiber. Det er en klar forbedring, fordi risikoen for at man kan slå sig, dermed er begrænset. På længere sigt vil vi skifte alle vores tyre ud med denne nye type. Vi købte også en såkaldt armchair til interaktive spil og to nye overdækkede hoppeborge. I den forbindelse var det en stor fordel, at vi kunne diskutere købene og eventuelle problemstillinger med Teknologisk Institut. De påpegede bl.a., at vi skulle sørge for en skummåtte foran hoppeborgen, hvis den skulle bruges på andet end græsunderlag. Det har vi efterfølgende forelagt producenten, så vi får den leveret sådan, slutter Daniel Diness Andersen.