Open Lab om bæredygtig emballagemateriale - Hvilke muligheder har jeg for at fremstille miljøvenligt emballage?

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Open Lab om bæredygtig emballagemateriale - Hvilke muligheder har jeg for at fremstille miljøvenligt emballage?

Det spørgsmål fik 25 deltagere fra danske virksomheder besvaret, da de deltog på Open Lab-arrangement om bæredygtige emballagemateriale på Teknologisk Institut den 12. november 2015. Her var fokus på trends og tendenser inden for papiremballage, der med tiden skal kunne konkurrere med plastik.

Med de dalende oliepriser, er prisen på plastik på nuværende tidspunkt lav. Det betyder, at anvendelsen af plastikemballage tilsyneladende kan være fordelagtig for mange danske virksomheder – men ikke nødvendigvis på sigt. For flere og flere forbrugere efterspørger bæredygtige emballager, og de færreste forbrugere forbinder plastik med bæredygtighed. Materialet har fossil oprindelse og forgår ikke, hvis det havner i naturen. Derfor er det ambitionen på Teknologisk Instituts Center for Emballage og Transport, at mange plastikemballager fremover skal erstattes af bæredygtig pap- eller papiremballage, der produceres af cellulosefibre fra f.eks. træ og derfor har et langt større bæredygtigt islæt.

I hælene på de store globale spillere
Bæredygtig papiremballage er endnu så nyt, at nicheproduktet kun anvendes i begrænset omfang. De helt store globale fødevarevirksomheder har dog set potentialet i bæredygtig emballage og det er Teknologisk Instituts håb, at danske virksomheder vil følge trop. 

”Danske virksomheder skal følge de store globale virksomheder og udvikle bæredygtig emballage, fordi det med forbrugerefterspørgslen giver store konkurrencefordele, ” lød dagens indledende udfordring fra Lars Germann, Centerchef i Emballage og Transport på Teknologisk Institut, der arbejder for at skabe de bedste løsninger for danske virksomheder.

Den helt store udfordring er at give papiremballage den samme kvalitet og pris som plastikemballage. På Open Lab-arrangementet havde Teknologisk Institut derfor inviteret anerkendte udenlandske eksperter på området til at dele ud af deres viden til de fremmødte deltagere, der primært var fra emballage- og fødevarevirksomheder. På dagen fik de indblik i, hvilke muligheder der er for at producere bæredygtig emballage til en fornuftigt pris uden at kvaliteten daler; hvilke materialer findes der og hvordan kan de gøres holdbare, vandtætte og lette at nedbryde eller genanvende i en cirkulær økonomi.

Blandt de udenlandske indlægsholdere var Laura Crowther-Alwyn fra det franske papirinstitut, Centre Technique du Papier, der er blandt verdens førende inden for papirfremstilling. Laura Crowther-Alwyn satte fokus på barrierer og sikkerhed i forbindelse med fødevarekontakt og gav dagens deltagere indblik i, hvordan PVOH (polyvinylalkohol) kan vise sig at være vejen til en bæredygtig coating af emballager. PVOH har den fordel, at den er vandopløselig og kan nedbrydes til naturligt forekommende materialer i et kompostmiljø.

Deltagerne fik også indblik i, hvordan materialet, grafen, kan anvendes i bæredygtig emballage, da den anerkendte australske ekspert inden for nanoteknologi, Kostya Ostrikov, fortalte om materialet, der både er fleksibelt, strækbart og stærkt. På grund af disse egenskaber, kan grafen give emballage en bestemt funktionalitet og anvendes, uden at gå i stykker. Fejlfri grafen vil bl.a. kunne give gas - og væskebarrierer, da der ikke vil være nogle huller, molekyler kan trænge igennem i det stærke materiale. 


Bæredygtighed er en mulighed for at sælge mere
Marketingsperspektivet er specielt vigtigt for bæredygtige emballager. Emnet blev diskuteret på dagen, da Peter Desilets fra Pacoon AG delte ud af viden og tips til at ramme forbrugeren.   

Der findes mere end 80 forskellige logoer for bæredygtig emballage på nuværende tidspunkt, men forbrugerne forstår ofte ikke disse logoer, hvorfor det kan det være svært for virksomheder at kommunikere budskabet om bæredygtighed i emballagen. Derfor er det Peter Desilets’ opfordring, at virksomheder er opmærksomme på emballagens design og fremtoning, således at det matcher den forståelse forbrugerne har for bæredygtighed; ofte groft materiale, gerne i brune nuancer og ingen skinnende overflader.

Kan virksomheden yderligere finde en god historie at anvende i sin markedsføring af produktet, kan virksomheden profitere på den bæredygtige dagsorden.

Unik maskine på Teknologisk Institut skal hjælpe virksomheder frem ad
Bryggeriet Carlsberg er på nuværende tidspunkt ved at udvikle en bæredygtig og bionedbrydelig papirflaske i samarbejde med emballagevirksomheden Ecoxpac. Det er målet, at en del af bryggeriets øl fremover skal drikkes af de miljøvenlig flasker. Papirflaskerne opnår de rigtige barriereegenskaber via et samarbejde med Teknologisk Institut, som bla. bruger avanceret plasmateknologi til at coate flaskerne indvendigt. Plasma-udstyret er udviklet under det nationale projekt, Produktion i Danmark, som Teknologisk Institut har gennemført sammen med FORCE Technology siden starten af 2013. Målet med projektet har været at styrke dansk produktion og den danske konkurrenceevne, og her har bæredygtige materialer været et fokuspunkt.

Med det nye plasmaudstyr kan danske virksomheder belægge papiremballage med en coating i siliciumdioxid. Det naturlige materiale (som egentligt er strandsand) kan både holde emballagen vandtæt og så er det billigt at anvende. På Open Lab-arrangementet kunne dagens deltagere opleve udstyret i aktion. For Klaus Kroman fra virksomheden Polyprint var udstyret yderst interessant. Polyprint fremstiller fleksibel emballage i plastik og Klaus Kroman deltog på dagen for at høre, hvordan virksomheden kunne bruge nogle af de nye teknologier og metoder til belægning:

”Plast og papir er normalt to meget forskellige ting, men når vi snakker emballage hænger de på mange måder sammen, for vi har også brug for at coate vores poser, så de holder tæt. I dag har vi blandt andet set, hvordan man kan bruge siliciumdioxid. Det er bestemt relevant for vores produkter, ” fortæller han.  

I dag kan plasmaudstyret belægge flasker, men Teknologisk Instituts Center for Emballage og Transport arbejder på at udvikle teknologien så andre geometrier også kan belægges -  f.eks. tallerkener, krus og plane materialer. 

Open Lab-arrangementet er en del af `Produktion i Danmark´ og Teknologisk Instituts arbejde med avanceret materiale og processteknologi. `Produktion i Danmark´ er et nationalt projekt, der varetages af Teknologisk Institut og FORCE Technology i 2013 - 2015. Det er medfinansieret af Styrelsen for Forskning og Innovation.

Du kan læse mere om arbejdet med avanceret materiale og procesteknologi her.