Overfladekarakterisering giver dig de nødvendige oplysninger - hvis du ved hvilket udstyr og hvilken metode, du skal bruge!

Pia  Wahlberg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 33 01.

Overfladekarakterisering giver dig de nødvendige oplysninger - hvis du ved hvilket udstyr og hvilken metode, du skal bruge!

D. 2. februar 2016 deltog 102 personer fra den danske industri og landets universiteter til konference om overfladekarakterisering. Med det rette udstyr kan analyser give dig de informationer, du søger for at gøre dit produkt bedre, men det kræver kendskab til mulighederne. Teknologisk Institut var blandt eksperterne, der fortalte om udstyr og teknikker på konferencen.

Man skulle tro, at overflader var overflader. Men selv en tør og ren overflade er dækket af meget små partikler, der ikke er til at se med det blotte øje. Ikke desto mindre kan de små partikler have stor betydning for, hvordan dit produkt arter sig. Gennem mikroskopi bliver partiklerne synlige og giver dig de nødvendige informationer: Hvorfor er der misfarvning på mit produkts overflade? Eller har jeg den rette kemiske sammensætning i min folie til fødevareemballager? Er eksempler på spørgsmål, der kan besvares med overfladekarakterisering – hvis man anvender det rette udstyr. 

Læs mere om Teknologisk Instituts arbejde med overfladeanalyse og karakterisering.

En bred vifte af udstyr
På konferencen Surface Characterization, der blev afholdt d. 2. februar 2016 på Danmarks Tekniske Universitet, havde foreningen ATV-SEMAPP samlet en række eksperter og udbydere af mikroskopi og andre metoder til at analysere overflader. Alt for ofte bliver virksomheder nemlig kun præsenteret for den type udstyr, som en enkelt forhandler fremviser, og har derfor svært ved at vurdere, om løsningen egentligt er den bedste for dem.

På konferencen viste danske frontløbere på området en bred pallet af unikt udstyr og beskrev de konkrete muligheder for analyser. Det gav dagens 102 konferencedeltagere en unik mulighed for at vurdere de forskellige løsninger og få svar på spørgsmål som; hvilken metode passer bedst til mit produkt? Hvordan kan en analyse fortolkes og hvad betyder en analyse for min virksomheds produktion?

 

 ERWITeknologisk Institut var blandt dagens eksperter:

”Vi er de eneste i Danmark, der tilbyder Kryo-SEM-undersøgelser, så det var vigtigt for os at være med i dag og oplyse virksomhederne om, hvad de kan få ud af den type analyse, ” fortæller Erik Wisaeus, konsulent på Teknologisk Institut, som holdt et indlæg om teknikken.

Et unikt udstyr til bløde materialer
Kryo-SEM er den faglige forkortelse for elektronmikroskopi ved kryogen temperatur. Elektronmikroskopi anvendes på grund af udstyrets høje detaljeskarphed, men det kræver, at der anvendes vakuum – noget, der kan ødelægge mikrostrukturen i bløde materialer som cremer, farmaceutiske produkter og fødevarer og påvirke analysen meget. Men i en unik kombination med kryo-SEM kan de bløde materialers mikrostruktur fastholdes, så flygtige stoffer og dynamiske processer kan stoppes og visualiseres i stor forstørrelse.

I sit indlæg gennemgik Erik Wisaeus et eksempel med solcreme, der indeholder partikler af titandioxid, som er den bestanddel i solcreme, der beskytter mod solens stråler. Det interessante ved undersøgelsen af solcremen var, at titandioxiden ikke fordelte sig jævnt i produktet. Information, der kunne bruges til at optimere solcremen. 

Øjenåbner og nye muligheder
Kate Lund Simonsen, der er Senior Chemist i Hempel, var blandt dagens deltagere. For hende var det positivt at høre om de mange former for mikroskopi, hvor kryo-SEM var en uopdaget men bestemt ikke uinteressant metode:

”Ved man ikke, at noget kan lade sig gøre, opsøger man det heller ikke. Men i dag er det gået op for mig, at Teknologisk Institut kan tilbyde rigtig meget i forhold til analyse af materialer”.  

Hempel er markedsledende malingsleverandør og rådgiver. Virksomheden har stort fokus på udvikling af maling, der både sikrer et godt miljø og hjælper kunderne med at holde deres investeringer i god tilstand i længere tid. Derfor ser virksomheden altid efter nye metoder til analyse af deres produkter:

”I vores analyseafdeling håndterer vi de udfordringer, vi måtte møde i produktionen og hjælper udviklingsafdelingerne med at analysere deres produkter og malingens nedbrydningsprocesser. Det er helt centralt for os at finde metoder, der kan give os mere, hurtigere og billigere information. Med Teknologisk Instituts metode kan vi lave et tværsnit i helt malinglag og se, hvad der sker i filmen. Det giver meget færre kontaminationer og et meget renere tværsnit, end når vi knækker filmen, som vi gør i dag, ” forklarer Kate Lund Simonsen, Senior Chemist i Hempel.

Med kryo-SEM er det muligt at fremstille et tværsnit – en såkaldt kryofraktur - ved at fremkalde en brudflade med en skalpel. Teknologisk Institut Nano- og Mikroteknologi har også andre metoder, der kan anvendes til at fremstille tværsnit af materialer. Dette er mikrotomi og FIB-SEM. Du kan læse mere om vores forskellige teknikker her.  

Om konferencen
Konferencen Surface Characterization blev arrangeret af ATV-SEMAPP/Teknologisk Viden, som er en non-profit forening, der arbejder for at fremme videndeling og netværk mellem industri, institutter og universiteter om materialeteknologi samt proces – og produktionsteknologi. ATV-SEMAPP har 7 styregrupper, hvor Teknologisk Institut er repræsenteret i styregrupperne om overflader, plast, produktion og korrosion.