Permeable belægninger er en af løsningerne ved skybrud

Diana  Boje

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 91.

Permeable belægninger

Permeable belægninger er en af løsningerne ved skybrud

Det kræver ofte en kombination af forskellige løsninger at begrænse oversvømmelserne efter skybrud. På konferencen ”Fremtidens Klimarobuste By” præsenteres resultaterne af 14 innovationsprojekter med stærke løsninger til klimatilpasning; blandt andet permeable belægninger, hvor f.eks. P-pladser kan absorbere regnvand og aflaste kloaksystemerne.

Entreprenørvirksomheden NCC har bl.a. etableret permeable belægninger på P-pladsen ved Svanemøllen Station. De permeable belægninger er en specialudviklet belægning, som lader vandet løbe ned gennem fugerne mellem fliserne frem for at blive ledt oven på fliserne.
Det underliggende bærelag gør, at de nye belægninger kan klare kraftige regn, og derved kan man aflaste kloaksystemerne og forebygge skader efter skybrud.

De permeable belægninger er én af de løsninger, som der er blevet målt på og dokumenteret i innovationsprojektet ”Permeable belægninger”, der er igangsat i partnerskabet Vand i Byer.
Alle 14 projekter bliver præsenteret ved en konference 11.-12. november 2014 i Industriens Hus.
Her er der sat fokus på forskellige løsninger, som skal gøre byerne mere robuste over for klimaforandringerne. For eksempel arbejdes der med grønne tage og filtermuld, som renser regnvand fra veje inden nedsivning.

- I alle de innovationsprojekter, som Vand I Byer har igangsat og snart gennemført, er der sat fokus på løsninger, som kan være med til at skabe den klimarobuste by. Projekterne skal være med til at dokumentere de mange spørgsmål, der er, når regnvandet skal bruges som en ressource i stedet for at blive ledt til kloak. Hvor godt kan vi rense regnvandet fra vejene, og hvad er krav til drift og vedligehold af løsningerne? Og kan en faskine nedsive regnvand i fed lerjord? Samtidig har vi været katalysator for en række muligheder for samarbejde mellem forskellige virksomheder, siger seniorkonsulent Hanne Kjær Jørgensen, Teknologisk Institut.

Et andet projekt er innovationsprojektet ”Projekt Klimaskole” i Gundsølille ved Roskilde, der handler om at udvikle et koncept for den klimatilpassede folkeskole. I projektet er der blandt andet rent fysisk anlagt et demonstrationsanlæg i fuld skala, hvor regnvandet fra ca. 1.100 m2 tag ledes via vandrender og et soppebassin til en faskine med gammeldags vandpumpe til et regnbed og videre til en grøft. Vandet fra overflade-arealerne nedsives også via permeable belægninger, og der er etableret over 200 m2 permeable belægninger på klimaskolen.

På konferencen “Fremtidens Klimarobuste By” sættes der 11.-12. november 2014 fokus på, hvordan man i de kommende fire år kan arbejde videre på at reducere risikoen for oversvømmelse efter ekstremregn. Målet er at skabe grønne, levende og klimarobuste byer.

Hent program her: Vand i byer