4 gode råd til at grille sundere

Margit Dall Aaslyng

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 84.

grillmaend

4 gode råd til at grille sundere

Branket kød fra havegrillen kan indeholde kræftfremkaldende stoffer kaldet stegemutagener. DMRI giver her fire gode råd til at undgå de skadelige stoffer.
 

1. Vend kødet hvert 2. minut og tag kødet af i tide (65 °C i centrum)  

               Det giver saftigt kød med et minimalt indhold af de skadelige stegemutagener.

2. Grill kødet ved indirekte varme

DMRI har udført forsøg, hvor kød blev tilberedt på de mest gængse måder: over kul, over gasflamme og ved indirekte varme. Den mest skånsomme grillmetode var indirekte varme, og her havde kødet også en god spisekvalitet. Jo tættere kødet er på varmekilden, jo større er risikoen for, at der dannes skadelige stoffer.

3. Marinér dit kød

Tidligere forsøg har vist, at kød marineret i en marinade, der indeholder antioxidanter, ikke danner de skadelige stegemutagener i samme grad som kød uden marinade. DMRI udviklede derfor tre forskellige marinader med højt antioxidativt potentiale. Marinaderne var baseret på oregano og bærrene sumak og acerola. Forbrugere fik marinerede koteletter med hjem til grillen og vurderede smagen. Marinaderne baseret på oregano og en kombination af sumak og acerola i dijonsennep blev vurderet mest positivt, mens den rene acerolabaserede marinade ikke var lige så poplulær.

4. Undgå at branke kødet – eller skær den brankede del af

De fleste kender budskabet om ikke at spise branket kød pga. indholdet af stegemutagener. Forsøgene hos DMRI viste, at kødet konsekvent blev mørkest ved grillning over direkte varme (kul og gasflamme). Pas derfor kødet under grillning.

Rådene er baseret på undersøgelser udført af DMRI, Teknologisk Institut i samarbejde med Weber-Stephen Nordic, Landbrug & Fødevarer og DTU-Fødevareinstituttet.