Flasker af genbrugspapir kan afløse flasker af plastic

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Flasker af genbrugspapir kan afløse flasker af plastic

Papirvirksomheden EcoXpac har sammen med Teknologisk Institut udviklet flasker af genbrugspapir. Flaskerne, som er biologisk nedbrydelige, kan erstatte flasker af plastic.

Hvis forbrugerne i kommende somre skulle glemme flasker på skov- eller strandturen kan forureningen af naturen blive mindre. Teknologisk Institut og papirvirksomheden EcoXpac har udviklet en prototype på flasker, lavet af fibre fra genbrugspapir. Flaskerne kan erstatte traditionelle plasticflasker, og de kan genanvendes på linje med øvrigt papiraffald. Skulle flaskerne blive henkastet i naturen, vil flaskerne blive opløst naturligt og indgå i naturens kredsløs – helt uden at forurene.

- Den nye flaske er fremstillet af 97% papir og lidt strandsand. Den er lækker og billig. Desuden kan flasken bruges direkte i alle fyldeanlæg, samt genbruges, genvindes, brændes eller komposteres, siger sektionsleder Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut.

Han har netop fremvist den nye type flaske ved en international emballagemesse i Australien, hvor store internationale fødevareproducenter har udvist interesse. Også en stor dansk fødevareproducent overvejer at sætte papirflasken i produktion.

Papirvirksomheden EcoXpac i Slangerup har udviklet et pilotproduktionsanlæg til fiberflaskerne. Råvaren er nyt og brugt papir, som blandes med vand i en såkaldt pulp – en stor blender. Blandingen støbes vej hjælp af vaccum til en færdig flaske. Anlægget kan producere fiberflaskerne direkte i forbindelse med fyldeanlægget hos producenten.

- Tom emballage er dyr at transportere, så den mest effektive løsning er at fremstille fiberflaskerne så tæt på fyldeanlæggene som muligt. Papirfibrene kan på den måde fragtes kompakt direkte til fødevareproducenten, og genbrugspapir fra lokalområdet kan lokalt blive til flasker, siger direktør Martin Pedersen fra EcoXpac A/S.

Teknologisk Institut og EcoXpac er nu i gang med at udvikle en vandtæt coating, baseret på strandsand, som kan afløse den traditionelle coating af plastic. Projektet er støttet af Markedsmodningsfonden, og det er en del af ”Produktion i Danmark”, som skal styrke danske virksomhedes konkurrenceevne.

Yderligere oplysninger:
Sektionsleder Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3180, mail: sos@teknologisk.dk og direktør Martin Pedersen, EcoXpac, mobil: 6013 8545, mail: mp@ecoxpac.dk.