Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Food fraud

Lars Thomas Krusell

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 91.

Food fraud

Der er stigende fokus på den internationale svindel med fødevarer. På engelsk tales der om økonomisk motiveret forfalskning (Economically Motivated Adulteration, EMA). Bedrageren søger således at sælge en vare til en højere pris, ved at udgive den for noget den ikke er. F.eks. ved at tilsætte noget, som ikke deklareres, erstatte dele eller udskifte hele varen med en (dårligere og) billigere kvalitet, eller helt enkelt skilte med kvaliteter varen ikke har, f.eks. økologisk eller anden prisværdig oprindelse.

Når der svindles af økonomiske grunde, er det ikke svindlerens hensigt at skade nogen fysisk. Det vil kunne føre til afsløring af svindelen, hvilket ikke er i svindlerens interesse, for så ophører indtægten. Når der så ses brud på fødevaresikkerheden og skade på forbrugere efter svindel, er det utilsigtede hændelser som følge af svindlernes manglende viden om, hvad de har med at gøre. Et trist eksempel er sagen med melamin i mælkepulver i Kina. Her viste det sig, at melamin udkrystalliserede sig i og ødelagde små børns nyrer, med flere dødsfald til følge.

Kravene til fødevaresikkerhed er imidlertid altid overtrådt, når der er svindlet med en fødevare, fordi sporbarheden er væk. Når en vares fulde indhold og oprindelse ikke angives og kan spores hele vejen i fødevarekæden, er der trin i kæden, hvor det ikke kan dokumenteres eller kontrolleres, om der er styr på sikkerheden. Der er således altid en potentiel og ukendt fødevaresikker­heds­­mæssig risiko ved en svindlet fødevare.

Sikker viden om, hvorvidt en svindlet fødevare udgør en sundhedsmæssig risiko, er først kendt når svindlen er opklaret. Derfor skal al mulig svindel håndteres ens, frem til fuld afklaring.

Definitionerne er under fortsat afklaring, og i tekster der er et par år gamle samt i amerikanske tekster (og lovgivning), er der en udbredt sammenblanding af begreberne som bl.a. bevidst forfalskning (intentional adulteration) og fødevaretrusler (food defence).

Teknologisk Institut holder jævnligt kurser i forebyggelse af svindel med fødevarer. Næste kursus er 23. og 28. august i hhv. Tåstrup og Århus. Se mere og tilmeld dig her:

Rette sammenhæng fremgår af nedenstående figur.

lars k