Fra idé til robot på fire måneder

Simon Nybo Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 58.

cell2

Fra idé til robot på fire måneder

Unikke robotløsninger til slagterier kan i dag udvikles, produceres og installeres på måneder frem for år. Den hurtige eksekvering skyldes teknologiske gennembrud og nye indsigter, fortæller faglig leder Carsten Jensen fra DMRI, en division i Teknologisk Institut.

 

De flestes indre billede af en operatør på et slagteri er nok fyldt med skarpslebne knive, roterende save, løft, træk og skub af hele og parterede grise. Men i disse år er det billede ved at ændre sig på moderne slagterier. Operatører kan også være udstyret med touchskærme og joysticks, der kontrollerer de robotter, som fjerner løftebyrden fra operatørerne.

Hos Danish Crown i Ringsted har de eksempelvis siden årsskiftet haft robotten meat mover til at løfte emballerede kødprodukter som kam og brystflæsk fra transportbåndet ned i en kasse.

Før blev det ensidige, gentagne arbejde (EGA) løst af en pakkefunktion fordelt på fem mand i rotation for at fordele løftebyrden og undgå skader.

Og netop visionen med at reducere erhvervssygdomme som slidgigt, rygproblemer og muskelskader - uden at gå på kompromis med kvaliteten og hastigheden af arbejdet - er årsagen til, at flere af processerne på de store slagterier står til at blive automatiseret.

Meat moveren er udviklet af DMRI, Teknologisk Institut, produceret af Robot Norge og kørt i stilling på slagteriet i tæt samarbejde med Danish Crown i Ringsted. Robotten er et mønstereksempel på, hvordan en automatiseringsløsning for alvor kommer til sin ret, hvis udviklerne forstår slagteriets behov og deres produkter. Det mener Bjarne Sigtryggsson, forretningsleder i DMRI, Teknologisk Institut:

“Vores force er, at vi sammen med kunden vurderer, hvad der er en teknisk gennemførlig og bæredygtig løsning i forhold til resultatet, økonomien og installationen,” siger han.

 

Unikke og hurtige robotløsninger

DMRI på Teknologisk Institut har efter mange års arbejde inden for automatisering i slagteribranchen et solidt katalog af teknologier, der spænder fra visionsystemer over kunstig intelligens-software til robotmekanik.
Kombineret med indsigt såvel i kød- som robotindustrien og erfaring fra et utal af automatiseringsprojekter har Instituttet i dag som mål, at bestillingsopgaver på robotter skal kunne løses fra idé til installation på fire måneder.


“Vi kan gøre det så hurtigt, fordi vi bruger eksisterende platforme, som vi konverterer til nye opgaver,” siger Simon Johansen, Projektleder og indskyder:

“Intelligent styring baseret på kamerainput kan i nogle situationer være en ridsrøver, men vores erfaring sikrer hurtig og effektiv udvikling – også på det område“.

 

Slagterierne er klar til flere robotter

Inden for automatisering har slagterierne haltet bagud i forhold til andre brancher som tekstil eller metal. Men nu er tiden moden til flere robotter langs transportbåndet, mener Carsten Jensen, der understreger, at der også er en økonomisk gevinst ved at være first mover.


“Al erfaring viser, at installationen af det første robotudstyr oftest kan inspirere til andre anvendelsesmuligheder på slagterierne, og det er en væsentlig konkurrencefordel” siger han.

”Meat mover er et af mange nye skridt på vejen til mere automatiserede processer på slagterier, der kan skabe et bedre arbejdsmiljø for operatørerne og samtidig gøre slagterierne konkurrencedygtige langt ind i fremtiden”, fortæller Bjarne Sigtryggsson.
 

Ønsket om at automatisere handlinger, der kræver tunge løft, kommer fra branchen selv. Derfor fortsætter DMRI, Teknologisk Institut de næste år med at kigge på, hvordan robotter kan tage slæbet i flere forskellige scenarier finansieret af Svineafgiftsfonden.
 

Bestillingsopgaver direkte fra slagterierne til DMRI, Teknologisk Institut er ofte opstået som led i en kritisk gennemgang af slagteriets produktion i fællesskab med dets ledelse.

“Vores fordel er, at vi tænker løsningsorienteret. Vi kan dele et problem op i nogle kategorier, som kan løses med en teknisk anordning, så slid og skader hos operatøren minimeres,” siger Simon Johansen og fortsætter: “Vi løser opgaverne her og nu og med kort og effektiv tidshorisont.”

 

Meat mover er mindst lige så effektiv som et menneske

Meat mover er en robot med en vakuumgriber med sugekop og et visionsystem. Meat moveren kan flytte op til 1.500 vakuumpakkede kødprodukter fra transportbånd til kasse i timen, 1.100 ferske produkter fra kasse til transportbånd eller 1.200 ferske produkter fra transportbånd til transportbånd og er dermed minimum lige så effektiv som en operatør i samme funktion.

Robotten kan håndtere kødprodukter fra grise i forskellige vægtklasser.