Gik du glip af Anuga?

Lene  Meinert

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 67.

Gik du glip af Anuga?

Vi var med som deltagere og besøgende ved Anuga FoodTec-messen, der blev afholdt i Køln, Tyskland.

Nogle af de nyheder, der blev præsenteret på vores stand, var DynaCQGeneric Meat Moving Robot og udstyr til forbedret udbytte ved udbening af kyllingeben. 

Det følgende er en opsummering af de ting, der fangede vores interesse. Bemærk, at produkterne og løsningerne ikke er afprøvet af os, og derfor skal opsummeringen ikke læses som anbefalinger. 

 

Hygiejnisk design og produktionshygiejne

Generelt lagde vi mærke til, at der var en del stande, der eksplicit reklamerede med hygiejnisk udstyr, hygiejnisk design og easy-to-clean. Nogle af de mere interessante produkter inden for bedre produktionshygiejne var en rendevasker fra Blücher, HygienicCleanTM, der ifølge producenten minimerer opsprøjt ved vask af afløbsrender, og ProfilGate® børstemåtter. Afhængig af model skulle børstemåtterne være egnet til at rengøre hjul på fx trucks og vogne eller støvler. De findes i våde og tørre udgaver og både til indendørs og udendørs applikationer. Uden at have prøvet løsningerne er vores primære forbehold, om der vil ske spredning af støv og ophobning af smuld. Hvis dette kan undgås, virker idéen om konsekvent og systematisk aftørring af hjul interessant og relevant. Hjul er generelt et område, der kan være svært at komme til med almindelig rengøring, men som er kendt for at sprede bakterier mellem zoner i fødevareproduktionsområder.

 

Rengøringskemi

Indenfor rengøringskemi var der fokus på klorfri desinfektion. Både i form af rum- og skumdesinfektion. Et interessant produkt var spray og wipes til kombineret rengøring og desinfektion fra Ecolab. Udover den kombinerede effekt er, det særlige ved disse produkter, at der ikke skal skylles efter brug. Sådanne produkter er særligt interessante i forhold til frekvens- og pauserengøring, som vi løbende har beskæftiget os med de seneste år.

Et alternativ til traditionel, klorholdig rengøringskemi kom fra iTram Higiene i form af enzymbaserede rengøringsmidler. De præsenterede både produkter, der er særligt målrettet periodisk bekæmpelse af biofilm, og produkter til daglig rengøring. Der findes flere enzymholdige rengøringsprodukter på markedet fra forskellige producenter. Nogle er med vanligt højt pH, mens andre ser ud til at være ved neutral pH. Neutrale, men effektive rengøringsmidler er generelt interessante. De bør være skånsomme overfor produktionsudstyr og give færre udsving i spildevandets pH-værdi.

 

Desinfektion

I forhold til desinfektion er pereddikesyre det hyppigst nævnte alternativ til klor. Kemileverandører oplever dog i nogen grad, at det møder modstand pga. den anderledes lugt, der ikke minder om den traditionelle følelse af klor-rent. Alternativer kan også være tågedesinfektion med forstøvet hydrogenperoxid, som blev præsenteret af fx Oxy’pharm – en metode, der tidligere har vist lovende resultater ved afprøvning hos DMRI. Ulempen ved tågedesinfektion og lignende rum­des­in­fek­tions­me­toder er dog, at lokalet skal være rømmet og aflukket i desinfektionsperioden.

 

For mere information om nyheder inden for rengøring og produkthygiejne kontakt faglig leder Anette Granly Koch (aglk@teknologisk.dk) eller centerchef Lene Meinert (lme@teknologisk.dk).

 

Rådgivning og vejledning om hygiejnisk design

DMRI rådgiver virksomheder om fødevaresikkerhed, rengøring og hygiejnisk design. Rådgivningen kan fx bestå i gennemgang og vurdering af konkrete løsninger til nyt udstyrsdesign. Sammen med kunden gennemgår DMRI produktet. Herefter samles evaluering af design i en opsummerende rapport, der både kommenterer på potentielle risikoområder og giver forslag til løsninger ud fra DMRI’s viden om produktionshygiejne og hygiejnisk design.

Læs mere om rådgivning inden for hygiejnisk design.