Hurtigere vareflow i dagligvarebutikker mindsker madspild

Alexander Leo Bardenstein

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 38.

Kvinde i supermarked

Hurtigere vareflow i dagligvarebutikker mindsker madspild

I et projekt i samarbejde med Miljøstyrelsen har Teknologisk Institut testet en produktfremskubber, der skal sikre mindre varespild og smartere logistik i detailhandlen.

Madspild er et stort problem for samfundet i dag og bare brødspild alene er i 2015 opgjort til 35.000 ton årligt i Danmark. For at sikre et bedre flow af brød i dagligvarebutikker, har Teknologisk Institut i samarbejde med Miljøstyrelsen gennemført et projekt, hvor en såkaldt produktfremskubber blev monteret på brødhylderne i to REMA 1000-testbutikker.

- Formålet med fremskubberen var at skabe et løbende flow af brød på hylderne, for at undgå at brød med nyere dato blev placeret forrest på hylden og brød af ældre dato endte bagerst, fortæller Teknologisk Institut.    

Det overordnede mål med fremskubberen har været at reducere spild i butikken og give forbrugerne længere holdbarhed. I undersøgelsen blev de to testbutikker holdt op imod en tredje butik, som ikke havde produktfremskubberen installeret. Resultaterne viste at de to testbutikker kasserede mindre brød i denne periode, hvilket kan skyldes de spildreducerende tiltag.

Forbrugere vil gerne minimere madspild

Også forbrugerne tog godt imod tiltaget, da mange har fokus på at reducere deres madspild. Kunderne er også glade for tiltag som nedsat pris på varer med kortere holdbarhed og tips til bedre opbevaring af brød. Dog svarede flere, at de gerne vil have muligheden for at ’datoshoppe’ varer og købe dem med længst holdbarhed. 

- Nogle forbrugere foretrækker at købe det friskeste brød, men hvis man ved at brødet skal spises inden for de nærmeste dage, giver det mening at fremhæve de varer som kun kan holde sig friske i få dage. Madspildet foregår jo ikke kun i private hjem, men også i butikkerne., 

Rapporten ”Mindre madspild i værdikæden - Ved udvikling af emballagesystem til produkteksponering, kommunikation og logistik med fokus på detailhandlen” er udgivet af Miljøstyrelsen.

Læs mere: Emballage for mindre madspild