Kan teknologien kold plasma bruges til færdigpakket kød?

Mari Ann  Tørngren

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 82.

meatp2

Kan teknologien kold plasma bruges til færdigpakket kød?

I EU-projektet MEATPACK tester DMRI, om kold plasma - i fremtiden - kan bruges til dekontaminering af færdigpakket kød.

Selve teknologien til at behandle færdigpakket kød med kold plasma er udviklet af spanske og irske samarbejdspartnere. DMRI skal nu undersøge, hvad der sker med fersk og forarbejdet kød, når det behandles med kold plasma - kort sagt om teknologien kan anvendes i en virkelig produktion.

Undersøgelserne omfatter:

  • i hvor høj grad bakterier reduceres på overflader af fersk og forarbejdet kød
  • kødets efterfølgende holdbarhed
  • kødets smagsmæssige kvalitet
  • kødets ernæringsmæssige kvalitet 

Ved behandling med kold plasma bliver atmosfæren i det færdigpakkede kød tilført en stor mængde energi, så luften antager en tilstand, der hverken er fast, flydende eller gasformig. Denne plasmatilstand kan bruges til at desinficere overflader og har vist sig nyttig til for eksempel at forlænge holdbarheden af frugt under transport.

MEATPACK er et SME-projekt finansieret gennem EU's 7. rammeprogram.
MEATPACK-konsortiet omfatter ud over DMRI/Teknologisk Institut: Stephens Fresh Foods Ltd. (England), Embutidos Daza SL (Spanien), The Food Machinery Company (England), Kamea Electronics SRO (Slovenien), Holfeld Plastics Limited (Irland), Dublin Institute of Technology (Irland) og Recerca Industrial i Sostenible (Spanien).

Projektet afsluttes med udgangen af 2015.