Kold plasma viser ingen effekt på partikelreduktion

Morten Gottlieb Warming-Jespersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 97.

Brændeovn2 2019

Kold plasma viser ingen effekt på partikelreduktion

Kold plasma er afprøvet som løsning på at reducere emissioner fra brændeovne. Teknologien viser sig ikke at egne til denne opgave.

Flere danske brændeovnsfabrikanter har deltaget i et projekt støttet af Miljøstyrelsens MUDP. Formålet var at afprøve om den relativt billige teknologi – kold plasma kunne reducere partikeludledningen yderligere fra brændeovne.

Tre forskellige plasma-teknologier er afprøvet

Kold plasma består af nogle elektroder, som der skabes et spændingsfelt mellem. Teknologien koster kun mellem 20 og 100 Dollars og er dermed en billig teknologi, som ville reducere emissioner uden at være særligt fordyrende for brændeovnene. Tre forskellige plasma teknologier er afprøvet i 3 forskellige brændeovne. Teknologisk Institut har afprøvet forskellige indstillinger af brændeovnen med plasmateknologien, men resultatet viser, at det ingen effekt har på partikeludledningen. Dermed er kold plasma ikke umiddelbart en teknologi som kan bruges til at reducere partikler.

Danske brændeovnsproducenter er villige til at afprøve ny teknologi

Men den danske brændeovnsbranche har været villig til at investere tid og penge i at afprøve ny teknologi. De medvirkende brændeovnsproducenter lever alle op til Ecodesign-krav gældende fra 2022, så udviklingsarbejdet har været begrundet i at reducere partikler yderligere.

Filtre og katalysatorer er dyrere løsninger, men en retning kunne være at finde en vej, hvor disse teknologier blev billigere og dermed attraktive.