Michael J. Fox fonden donerer penge til dansk projekt om Parkinsons sygdom

Peter Lüttge Jordal

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 92.

Michael J. Fox fonden donerer penge til dansk projekt om Parkinsons sygdom

For at finde en behandling af Parkinsons sygdom er der et stort behov for at opdage sygdommen tidligt i forløbet.  Med støtte fra ”The Michael J. Fox Foundation” vil Teknologisk Institut, iNANO og neurologisk afdeling på Bispebjerg hospital validere en række af de såkaldte biomarkører, der potentielt kan opdage sygdommen tidligt i udviklingen.

Træge bevægelser, rystelser og muskelstivhed. Sådan ser hverdagen ofte ud for de ca. 5 millioner mennesker på verdensplan, der lider af Parkinsons sygdom. Symptomerne opstår, fordi nervecellerne dør og der derfor produceres for lidt af stoffet dopamin i hjernen.

I dag medicineres sygdommen typisk ved at give patienterne et dopamin-lignende stof. Desværre bliver det uvirksomt efter en årrække og giver kraftige bivirkninger. Der mangler en egentlig behandling af Parkinsons sygdom, dvs. et stof som kan sætte en stopper for ødelæggelsen af de dopaminproducerende nerveceller.

Mark Frasier er vicedirektør for forskningsprogrammerne i ” The Michael J. Fox Foundation”, som er den største private fond inden for Parkinsons forskning, grundlagt af den Parkinson-ramte skuespiller Michael J. Fox. Mark Frasier glæder sig over projektet

- Biomarkører, der objektivt kan påvise Parkinsons sygdom tidligt, rapporterer om, hvor fremskreden sygdommen er, og belyse hvorvidt en given behandling virker, vil være uvurderlige til vurdering af nye terapeutiske tilgange til Parkinsons sygdom”.

Ved hjælp af ”protein massespektrometri” vil gruppen bag projektet undersøge, om der er foregået en atypisk nedbrydning i proteinerne som har resulteret i ophobning af giftige aggregater - disse er netop mistænkt for at være de store syndere i forbindelse med Parkinsons sygdom. Da ophobningen indtræffer tidligt i sygdomsforløbet, er der en chance for, at man ved måling på markørerne også kan påvise sygdommen i en fase af sygdommen, hvor ødelæggelsen af de dopaminproducerende nerveceller kan forhindres. Med traditionelle metoder til måling af biomarkører, ville det være en langvarig og dyr proces, men med en speciel massespektrometrisk platform, kaldet ”Selected Reaction Monitoring”, kan det gøres billigt og effektivt.

Peter Lüttge Jordal fra Teknologisk Institut glæder sig over, at ”The Michael J. Fox Foundation” har valgt at støtte projektet.

- Jeg er stolt og glad over denne bevilling fra Michael J. Fox Foundation, der gør det muligt at følge op på de lovende resultater, som jeg har fundet frem til i samarbejde med iNANO og de neurologiske afdelinger på Aarhus Universitetshospital og Bispebjerg hospital. Med denne donation håber vi at lægge en lille vigtig brik i det store puslespil om Parkinsons sygdom.

Yderligere oplysninger 
Peter Lüttge Jordal, Teknologisk Institut, +45 7220 2892, plj@teknologisk.dk.