Mikrobiel dekontaminering – hvad virker og hvad virker ikke på slagtekroppe og kødprodukter?

Mette Stenby Andresen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 31.

Mikrobiel dekontaminering – hvad virker og hvad virker ikke på slagtekroppe og kødprodukter?

Temadagen "Fødevaresikkerhed fra produktion til forbruger" blev afholdt i november 2017. Læs hovedpunkter fra Mette Stenby Andresens indlæg her:

Mikrobiel dekontaminering betyder at man fjerner bakterier f.eks. på rå eller forarbejdede fødevarer. Effekten af dekontamineringsmetoder vurderes ud fra reduktionen i bakterietal. Derudover er indflydelse på produktkvaliteten en væsentlig faktor. En effektiv dekontaminering, der ødelægger produktkvaliteten er ikke interessant.

Der findes tre grupper af dekontamineringsmetoder: Fysiske, kemiske og biologiske.

De mest lovende metoder til dekontaminering af hele slagtekroppe ser i dag ud til at være: Dampsug, varmtvandsslagtning og organisk syre. Med det udstyr, der i dag er tilgængeligt er dampsug og påsprøjtning af organisk syre de mest ressourceeffektive og billigste metoder i drift, mens påsprøjtning af varmt vand ser ud til at give en lidt større dekontamineringseffekt.

Dekontaminering kan desuden bruges på udstyrsoverflader til at opretholde et lavt mikrobiologisk niveau. Forsøg har vist, at efter 18 timers produktion med jævnlig dampsugning var det mikrobiologiske niveau uændret lavt. Metoderne er relevante ved ønske om forlænget produktionstid.