Mikrobølger og radiobølger til optøning
Flere producenter, herunder Sairem, Amtek og Stalam præsenterede udstyr til temperering af kød på IFFA 2016.
Teknologierne er som sådan ikke nye, men der er efterhånden fremkommet flere leverandører af kommercielle anlæg og producenterne har nu fået en vis erfaring med indkøring og brug.
Kødblokke kan optøs (fra -20°C til -4°C) på under 6 min ved brug af mikrobølger (915 og 2450 MHz) og på under 45 min ved brug af radiobølger (13,56 og 27,12 MHz).
Begge dele skulle være lige anvendeligt til kød, men radiobølger angives at være mest skånsom og kan således også optø fisk og frugt.
Ved begge teknikker angives, at der fremkommer ”cold spots”. Begge typer anlæg findes som batch og inline anlæg.
Blandt fordelene fremhæves bedre tekstur, bedre styrring af mikrobiologi, større fleksibilitet og reducerede pladskrav samt 5-10% mindre optøningssvind.
Mikrobølgeanlæggene fås med kapaciteter fra 125-12.000 kg/time afhængig af anlæggets størrelse. Radiobølgeanlæggene har kapaciteter på 150-800 kg/time.