ModWall – Et morfologisk grænsekoncept

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Modwall

ModWall – Et morfologisk grænsekoncept

ModWall er et morfologisk grænsekoncept baseret på modulopbyggede elementer af robotmur. Det blev udtænkt som del af Staldtek-projektet til at lette livscyklus og logistik for svin ved at facilitere dynamiske layouts af svinestien.

Problem

Adskillige problemer i svineproduktion i dag relaterer direkte til svinets livscyklus og logistik:

1) Den tidskrævende og hyppige relokation og separation af svin i forbindelse med rengøring af båse, produktionsflow, uddrivelse af slagtesvin og dyrevelfærd.

2) Behovet for faste båse af varierende størrelser til nemmere vedligeholdelse og simpel husning af svinevækst.

Med hensyn til område og produktivitet er de moderne produktionsenheder inden for svineproduktion primært blevet optimeret inden for en statisk ramme af båsdesign, men de har endnu ikke implementeret potentialet fra robotteknologi kombineret med de detaljerede overvejelser for interaktion mellem dyr og robotter og aspekterne af dyrevelfærd.

Løsning

Med et udgangspunkt i intelligente bygningssystemer og robotteknologi har Teknologisk Institut skabt ModWall som et systemkoncept til anvendelse i fremtidige stalddesigns for at løse nogle af disse problemer på en intelligent og formodentlig omkostningseffektiv måde.

Konceptet er en fleksibel designløsning på systemniveau, der tilbyder et alternativ til det traditionelle, statiske layout af staldplads, mens det faciliterer interaktion mellem miljø, mennesker og dyr for at sikre bedre arbejdsforhold og velfærd. Dette gøres delvist ved at skabe en staldopsætning - som ved brug af modulopbyggede og individuelt rejste murelementer bliver en morfologisk grænsestruktur, der kan rekonfigureres dynamisk i realtid - og delvist ved at supplere miljøet med sensorer og aktuatorsystemer til at kontrollere denne morfologi baseret på interaktioner med dyrene.

Afhængigt at den fysiske realisering af murelementerne kan strukturer, som båse og gange, tilpasses til både dyr og personale ved at facilitere automatisk relokation af svin til at understøtte, eksempelvis, bedre rengøring af båse, individuel adskillelse af dyr baseret på fysiske parametre (fx vægt, størrelse) samt isolation af syge dyr. Dette vil hjælpe til med at rationalisere indendørs svineproduktion, ikke kun fra et økonomisk synspunkt, men også ved at mildne det fysiske belastning på personale, mens opmærksomhed og pleje af det enkelte dyr faktisk øges. Disse faktorer er alle essentielle for at opretholde en solid svineproduktion i Danmark og resten af EU, hvor efterspørgselen efter svinevelfærd er hård, og hvor det er svært at finde personale på grund af det potentielle fysiske slid.

Oplevelse

ModWall-konceptets perspektiver strækker sig ud over dynamisk opsætning af svinestier. Fremtidige anvendelser kan inkludere:

  • Køkontrol in lufthavne ved brug af ModWall-elementer til at generere gangstier.
  • Interaktive spil, hvor en ModWall-bordrobot bruges, for eksempel til at flytte elementer i en labyrint.
  • Dynamiske paintball-baner.