Netværk om mikrobiologiske analysemetoder

Lene  Meinert

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 67.

mikronet

Netværk om mikrobiologiske analysemetoder

DMRI har gennem to år ledet GUDP-netværket MIKRONET, hvis formål bl.a. er at afdække og afprøve nye mikrobiologiske analysemetoder. Industriens deltagere udtrykker tilfredshed med netværkets udbytte, som bl.a. er en mere effektiv udnyttelse af fødevarevirksomhedens ressourcer og hurtigere vidensdeling.

Hensigten med netværket er at skabe et forum for erfaringsudveksling mellem virksomheder relateret til fødevarebranchen og dermed skabe et optimalt grundlag for at vælge netop den nye analysemetode, som egner sig bedst til virksomhedens behov og arbejdsgange. På netværkets møder er en lang række nye metoder blevet præsenteret af leverandører eller af laboratorier, som allerede har taget den pågældende metode i anvendelse. Herved bliver metodernes fordele og ulemper grundigt diskuteret i et kompetent forum. Samtidig har netværket afprøvet og valideret forskellige metoder og to ”fast cycling” PCR-instrumenter.

En analyseteknologi med store perspektiver er Illuminas MiSeq sekvenator, som DMRI har indkørt til brug i kommende projekter og konsulentopgaver. Sekventering forventes på kort sigt at erstatte de gængse DNA-typningsteknikker, virulens- og resistensbestemmelser og måske også serotypning af fx Salmonella.

Industriens deltagere udtrykker stor tilfredshed med netværket

MIKRONET har givet et godt udbytte ved at sikre en mere effektiv udnyttelse af ressourcer, sikre en større og bredere viden og hurtigere vidensdeling og dermed bidrage til forbedret produktkvalitet og fødevaresikkerhed” fortæller Kirsten Kirkeby fra Danish Crown.

For KU og DMRI har netværket givet vigtigt viden om, hvilke konkrete problemstillinger virksomhedernes laboratorier og kvalitetskontrol står med, og i hvilken retning udviklingen går.

Denne viden er vigtig for at kunne støtte virksomhederne bedst muligt, for at kunne målrette forskning/udvikling samt for at give nye mikrobiologer en undervisning, der forholder sig realistisk til industriens konkrete udfordringer” udtaler Susanne Knöchel, KU Science.

Deltagerne vil fortsætte i et uformelt netværk i forhold til udveksling af erfaringer med nye mikrobiologiske metoder.

Det mikrobiologiske netværk MIKRONET består af DMRI Teknologisk Institut (projektleder), KU Science FOOD, ARLA, Royal Greenland, Danish Crown, Tican, Tulip, Läntmannen Danpo, Hilton Food og COOP. Netværket blev støttet af GUDP med 800.000 kr. i perioden juli 2013 til juni 2015.