Nyt fra Anuga

Christian Sylvest Vestergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 25.

anuga

Nyt fra Anuga

Sidste uge i marts var der igen Anugamesse i Køln, hvor virksomheder fra hele verden viste udstyr og løsninger i fødevareindustrien frem. DMRI var til stede med egen stand og fulgte i øvrigt nøje med i, hvad der blev præsenteret. Herunder følger et mindre udvalg af de nyheder, vi noterede os. 

 

Ultralydsspray

Virksomheden Sono-Tek holder til i USA. Firmaet har udviklet en patenteret teknologi, som laver en meget fin spray ved hjælp af ultralydsdyser. Teknologien gør det muligt at spraye ensartet ”støv/tåge” på forskellige overflader. Dråbestørrelsen er kun 18-55 μ afhængig af applikation, og dette skulle bevirke mere ensartede ”coatings” og mindre forbrug af det materiale, der sprayes på, sammenlignet med traditionel coating. Inden for food-segmentet kan coating-teknologien blandt andet bruges til:

  • Smagsforstærkere og additiver
  • Antimikrobielle opløsninger til Ready-To-Eat (RTE)-produkter
  • Tynde film til pakning
  • Forlængelse af holdbarhed
  • Aseptisk pakning
  • Dekorative glacers til forskellige fødevareindustrier

     

Sono-Tek har lavet tests, hvor dyserne har været monteret i en high speed slicemaskine af RTE-produkter. Resultatet var en 1-2 log reduktion af Listeria Monocytogenes ved påføring af Lauric arginate. Det angives ikke, hvordan resultatet ville have været ved brug af en traditionel forstøver og samme antimikrobielle stof. www.sono-tec.com

Hygiejnekontrol

Itram Higiene fremstiller rengøringsløsninger til fødevareindustri og dyrestalde. De dækker både rengøringsudstyr, rengørings- og desinfektionskemi samt metoder til detektion og fjernelse af biofilm.

Især Biofinder, et biofilmidentifikationssystem (biofinder), blev promoveret på Anugamessen sammen med virksomhedens enzymbaserede rengøringsmidler til målrettet bekæmpelse af biofilm i fødevareindustrien. Biofinder kan påvise biofilm på åbne overflader i fødevareindustrien. Produktet er testet på bl.a. Listeria, Salmonella, E. coli, Stafylokokker og Pseudomonas.

Biofinder er en gel, der sprayes på overflader. Herefter vil det inden for 30 sekunder skumme op, hvis overfladen er positiv for biofilm. Gelen farver ikke og efterlader ingen rester efter afskylning. DMRI planlægger en mindre test af produktet.

www.biofilmremove.com/en/biofinder

 

Temperering af kød

Sairem og Stalam producerer mikrobølge- (915 MHz og 2.450 MHz) og RF- (Radio Frequency) (13,56 MHz og 27,12 MHz) udstyr til temperering og optøning. Frosset kød kan iflg. begge firmaer tempereres fra -18°C til -4°C – -2°C på 3-6 minutter med mikrobølger og med RF til -5°C – -3°C på 10-20 min eller -3°C – -1°C på 30-45 min. Fordelen er iflg. Sairem og Stalam, at tempereringen ved begge metoder er homogen, at dryptab begrænses væsentligt, samt at tekstur og kvalitet bibeholdes. En hurtig temperering giver en mere fleksibel produktion, kødkvaliteten (udefineret!) bibeholdes, og risikoen for vækst af bakterier minimeres.

Mikrobølger og RF har også potentiale til forvarmning og kogning af kødprodukter, men her har anvendelsen visse begrænsninger.

Sairem

Stalam

 

Ohmsk opvarmning

Emmepiemme producerer industrielt udstyr til ohmsk opvarmning. Princippet er, at produkterne opvarmes via elektrisk modstand, og opvarmningen er meget hurtig (< 1 min). Ohmsk opvarmning har primært fundet anvendelse inden for mejeri-, frugt- og grøntindustrien til pasteurisering af let pumpbare produkter som fx grøntsags- og frugtpuréer, cremede produkter og flydende færdigretter. Kapaciteten på Emmepiemmes udstyr ligger mellem 200-7.400 kg/time ved varmebehandling til 70°C.

Iflg. Emmepiemme er ohmsk opvarmning også velegnet til farsprodukter som fx kødpølse og færdigretter, men teknologien hertil er endnu under udvikling. 

Emmepiemme

 

Sikker saltning

Der var ikke de store nyheder inden for saltning. Fomaco har dog fremstillet et nyt koncept til lagefremstilling, der sikrer, at alle ingredienser bliver tilsat i de rigtige mængder, den rigtige rækkefølge og med en timer, der sikrer tid til, at ingredienser bliver helt opløst i lagen. Systemet består af 1 mixerstation, der kan kobles med op til 5 lagetanke. Mixerstationen har et kontrolpanel, hvor lagerecepterne indkodes. Operatøren bliver herefter guidet igennem lagefremstillingen. De enkelte ingredienser scannes vha. en stregkode i den givne rækkefølge, og samtidig bliver ingredienserne kontrolvejet. Ingredienserne og den rette mængde vand pumpes automatisk over i lagetanken. Systemet burde udelukke fejl ved lagefremstilling, da det ikke er muligt at tilsætte forkerte ingredienser, forkert vægt eller tilsætte ingredienser i en forkert rækkefølge. 

Brinemixer

Fomaco

 

Spar overfilmen

Sealpac har i samarbejde med Naber plastics produceret en ny, smart emballage til en traysealer, hvor låget forsegles direkte på plastemballagen uden anvendelse af en overfilm. Fordelen er, at der spares emballagemateriale, vægt og tid, idet der ikke skal sættes låg på efter forsegling af emballagen. Dermed er der heller ikke risiko for, at låget falder af efterfølgende. Emballagen kan bruges til kødprodukter. Sealpac

 

Appetitlig servering

Torus Pak har udviklet en emballage til færdigretter, hvor bunden af emballagen trækkes væk hen over tallerkenen, således at færdigretten places på tallerkenen, som den ligger i emballagen. Det vil gøre det muligt at lave en meget pænere servering af færdigretter. Emballagen tåler frysning og mikrobølgeopvarmning. Torus Pak