Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Øget produktionstid

Anette Granly Koch

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 39.

Øget produktionstid

Temadagen "Fødevaresikkerhed fra produktion til forbruger" blev afholdt i november 2017. Læs hovedpunkter fra Anette Granly Kochs indlæg her:

 

Rengøring kræver tid og penge, når der skal leveres et godt resultat, som sikrer, at produktionen af fødevarer foregår i lokaler og med udstyr som sikrer æstetik, høj fødevaresikkerhed og god holdbarhed af fødevarerne. Men hvor ofte er det nødvendigt at lukke produktionen ned for traditionel rengøring og desinfektion af produktionsapparatet?

Hvis procestiden kan øges fra 1 skift til 5 skift, vil den traditionelle rengøring reduceres fra syv til tre gange om ugen (fx tirsdag, torsdag og lørdag). Herved reduceres forbrug til traditionel rengøring med 40%, og tid samt omkostninger til reparation p.g.a. skader ved rengøring reduceres.Til gengæld skal der investeres i udstyr, materialer og tid til frekvensrenholdelse, som skal gennemføres med fastlagte intervaller under produktion.

Hvorvidt det er en god ide at øge produktionstiden, afhænger ikke kun af hygiejneforhold. Det er også vigtigt at vurdere, om det er logistisk muligt, om der er behov for det i forhold til den nuværende kapacitetsudnyttelse, hvad det betyder for den øgede slitage på udstyr, og om det kan svare sig i forhold til øgede lønomkostninger ved flere hold på natskift.

Både lovgivning og certificeringsordninger indeholder mulighed for risikobaseret rengøring/renholdelse af produktionsapparatet med mulighed for implementering af længere produktionstid, så længe en solid dokumentation af konceptet foreligger.

DMRI Teknologisk Institut har i projektet RENPÅNY undersøgt, hvordan en virksomhed kan forlænge produktionstiden uden at forringe æstetik, fødevaresikkerhed og holdbarhed. Forsøgsarbejdet har undersøgt, hvordan den mikrobielle status er ved nuværende produktion (dvs mikrobiologiske data, temperaturer, tilsmudsningsgrad), vurderet fødevaresikkerhed ved challengetest og prædiktiv mikrobiologi, testet effekten af renholdelsesteknologier som kan anvendes under produktion, samt undersøgt og vurderet, om holdbarheden ændres ved forlænget produktion af fersk kød og kogte kødprodukter.

Sammenfattende er udbyttet af projektet, at forlænget produktionstid er mulig, dersom den nødvendige tid til frekvensrenholdelse kan implementeres på en cost-effektiv måde. Men en stor udfordring er, at meget udstyr ikke er egnet til frekvensrenholdelse, samt at udbuddet af renholdelsesteknologier, der er hurtige, effektive og mulige at anvende under produktion, er yderst begrænset. En anden udfordring er logistikken fx i forhold til forsyning med råvarer.

Projektet RENPÅNY er støttet af Svineafgiftsfonden og GUDP.

Teknologisk Institut holder jævnligt kurser i "Kend produktets mikrobiologiske status - prædiktiv mikrobiologi" Tilmeld dig her