PRACE - den produktive robotlærling

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

PRACE

PRACE - den produktive robotlærling

Målet med PRACE-projektet er hurtig og økonomisk automation af fabriksgulvets miljø med semi-faglærte mennesker, der underviser og superviserer programmeringsvenlige robotsystemer. Den overordnede motivation er at holde højteknologisk og billige produktion i Europa og forhåbentlig endda at vinde produktion tilbage fra lavtlønslande. På trods af betragteligt fremskridt i robotteknologisk automation er meget manuelt arbejde stadig hårdt og/eller kedeligt og ubehageligt. Det gælder specielt miljøer med små partier, men også masseproduktion.

Problem

Eksempler inkluderer opgaver som fx maskinepåfyldning, samling af små partier eller pakning i slutningen af produktionslinjen, som potentielt kunne automatiseres, fordi kun simple proceskrav skal opnås. Det kræver dog en for stor indsats fra ingeniøren, og ingeniørløsninger kan normalt ikke genbruges. Derfor kan maskinen ikke levere den nødvendige fleksibilitet i forskellige processer, emner og interaktioner med operatøren. Derudover skal operatøren involveres, fordi der hverken er nok data/modeller eller nogle brugbare, industrielle planlægningsalgoritmer.

Et vigtigt krav til sådanne robotsystemer for at nå målet om hurtige omstillingstider er, at de kan operere uden beskyttelsesforanstaltninger. For at holde sig konkurrencedygtig med en menneskelig arbejder anvendes en tilgang med en toarmet robot for at nå et lignende arbejdsoutput som en menneskelig arbejder ved moderat robotbevægelseshastighed.

Løsning

Tilgangen fra PRACE er at udvikle et robotsystem med kognitive evner. Disse evner kan så kombineres, og dermed er robotten i stand til at udføre komplicerede opgaver udelukkende ved at udnytte det kendte sæt af evner.

Hovedfokus i projektet ligger i den hurtige og intuitive træning af anvendelser, så PRACE-systemet kan bruges til en varieret del af omskiftelige anvendelser, samtidig med at manipulatoren både kan bruges stationært såvel som være mobil, som det ofte er vores påtænkte anvendelsesmåde.

For at udvikle innovative fremstillingssystemer med stabile funktioner er det afgørende, at hvert højniveauskoncept kan demonstreres på fysisk hardware, og at tredjeparter kan tilkobles for at tilbyde funktionalitet. Vi vil demonstrere vores ny idéer ved hjælp af et produktivt, toarmet, mobilt manipulatorsystem, som kan trænes inden for en halv dag af selv ikke-ekspert brugere.