Projekt - 3-dimensionel tilpasset afspækning

Carsten  Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 74.

Projekt - 3-dimensionel tilpasset afspækning

Delresultat. Millimeterpræcis afsværing af svinekamme med robot

Slutrapport offentliggøres i 2011.

Eksisterende afspækningsmaskiner afskærer spækket i en fast tykkelse, eller de afskærer spækket efter en fast kurve i delstykkets længderetning. Ved at forme delstykket, så overgangen mellem kød og spæk får en bestemt form og position, der passer til afspækningskniven, kan afspækningen foretages optimalt.

Formål
At udvikle en afspækningsmaskine, der kan afspække delstykkerne til en specifik spæktykkelse. Med måleudstyr og et avanceret knivsystem skal dette gøres med en så stor præcision, at det vil være muligt at efterlade mere spæk på delstykkerne inden for specifikationerne, og at den manuelle eftertrimning minimeres. Hermed kan udbytterne forbedres.

Baggrund og indhold

Afspækning
De eksisterende afspækningsmaskiner efterlader for meget spæk nogle steder på delstykket og alt for lidt andre steder. Til tider hænder det også, at der skæres ned i delstykket, så fileten beskadiges og der kommer kød på spækket. Det er specielt vanskeligt at afskære spækket fra hulninger i kødoverfladen ved hoftehullet, bag kødskjoldet samt ved overgangen til bellystrip. Den upræcise spæktykkelse nedtrimmes efterfølgende af en operatør med en rundkniv. Det aftrimmede fedt - fra denne eftertrimning - sælges til en noget lavere kilopris end det sammenhængende spækstykke. Det udbenede delstykke kan imidlertid formes næsten frit ved at trykke på det fra begge sider. Kan man under afspækningen måle afstanden fra afspækningsknivens æg til kød/spækovergangen, kan delstykket løbende automatisk formes, så overgangen i hele delstykkets bredde hele tiden ligger ud for eller i en ønsket afstand fra knivæggen. Dette vil give en optimal afspækning af sammenhængende spæk og kan forøge udbyttet betydeligt samtidig med, at der opnås en mandskabsbesparelse.

Samarbejdspartner
Teknologi og Produkt Udvikling (underleverandør på kommercielle markedsvilkår). Projektleder: Per Black  pbk@teknologisk.dk

Offentliggørelse
Offentliggørelse af delresultater: Ad hoc omtale på DMRI’s hjemmeside. Offentliggørelse af slutresultat: Slutrapport på DMRI’s hjemmeside i løbet af 2010.