Projekt - COMA vandloppeprojekt

Bodil Højland Lorentzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 39.

Projekt - COMA vandloppeprojekt

Danske mikroalger og vandloppeæg skal redde fiskelarver fra sultedød.

Teknologisk Institut skal i samarbejde med virksomheden Akva Group og Roskilde Universitetscenter udvikle et integreret system af algeproduktion og produktion af vandlopper. Vandlopperne skal bruges som foder til akvakulturindustrien.

Akvakultur spille en vigtig rolle i global fiskeforsyning
Den globale efterspørgsel efter fisk har for længst oversteget fangstmulighederne. Derfor indtager akvakultur en vigtig rolle i den globale fiskeforsyning. Sektoren er faktisk verdens hurtigst voksende animalskproducerende fødevareerhverv med en årlig vækstrate på 8,8 % gennem de seneste 30 år, hvilket betyder, at halvdelen af alle fisk til menneskeføde kommer fra opdræt.

Danmark i førersædet
Danmark er et af de førende lande indenfor viden og teknologier til kommercielt fiskeopdræt. For at fastholde denne position at det vigtigt konstant at udvikle sig. Derfor har udviklingsprojektet COMA (COpepod egg Mass production in Aquaculture) til formål at udvikle et fuldautomatisk anlæg, som kan producere over 100 millioner vandloppeæg dagligt. Vandloppeæggene er meget transportfaste, så de kan derfor eksporteres til hele verden, hvor lokale fiskeproducenter kan klække dem og bruge vandlopperne som levende foder til nyklækkede fiskelarver.

Algeviden kommer fra Teknologisk Institut
Forskning har vist, at mikroalgen Rhodomonas salina er det bedste foder til vandlopperne. For at et integreret system til vandloppeæg kan fungere, er en optimal produktion af mikroalgen derfor nødvendig. Teknologisk Institut er specialister i optimeret planteproduktion i lukkede systemer og har de sidste par år opbygget et algelaboratorium med faciliteter til avanceret måling af algevækst, test og demonstration af mikroalgeproduktion. Teknologisk Instituts rolle i projekter er derfor at udvikle og optimere produktionen af mikroalgen i en algereaktor, der skal indgå som en nødvendig del af det samlede system.

Vandlopper som fiskefoder
Vandlopper er fiskelarvernes naturlige bytte, men indtil nu er der ingen, som har været i stand til at masseproducere vandlopper på et niveau, der kan tilfredsstille den globale efterspørgsel. Dette har betydet, at mange fiskelarver sulter ihjel, fordi de typer af levende foder, som på nuværende tidspunkt er tilgængelige, primært er hjuldyr og saltsø krebs, som ikke er deres naturlige byttedyr. Derfor ender mange fiskelarver med ikke at få det nødvendige omfang af føde, hvorfor en del af dem dør af sult eller bliver fejlernæret.

Projektet varer 4 år og er støttet med 7,5 millioner kroner af InnovationsFonden.